İlki düzenlenen zirveden en çok beklenen anlaşmalardan biri kapsamında, Birleşik Arap Emirlikleri‘nden (BAE) yatırımcılar, geçen yıl Mısır‘ın COP27 zirvesinde başlatılan Afrika Karbon Piyasaları Girişimi‘nden (ACMI) 450 milyon dolarlık karbon kredisi satın almayı taahhüt etti.
Zirvenin açılışını yapan Kenya Devlet Başkanı William Ruto, delegelere yaptığı konuşmada “Yeşil büyümeyi sadece bir iklim zorunluluğu olarak değil, aynı zamanda Afrika ve dünyanın sermayeye dönüştürmeye hazır olduğu milyarlarca dolarlık ekonomik fırsatlar için bir kaynak olarak görmeliyiz” diye konuştu.
Reuters‘ın aktardığına göre, Afrikalı liderler, genellikle gelişmekte olan ülkelerde ağaç dikmek veya daha temiz yakıtlara geçmek gibi emisyonları azaltan projelerle üretilebilecek karbon kredileri veya telafileri gibi piyasaya dayalı finansman araçları için baskı kuruyor.
Sonrasında şirketler, iklim hedeflerine ulaşmak için operasyonlarından kesemedikleri emisyonları dengelemek için karbon kredileri satın alabilecek. Bir kredi, bir ton karbondioksit tasarrufuna veya telafisine eşdeğer.
Nairobi‘deki üç günlük zirvenin organizatörleri, Afrika’yı sel, kuraklık ve kıtlığın kurbanından ziyade iklim yatırımları için bir varış yeri olarak göstermeyi hedeflediklerini söylüyor.
Afrika hükümetleri, karbon kredilerini ve diğer piyasaya dayalı finansman araçlarını, zengin dünyadaki bağışçılardan gecikmeli olarak gelen fonları harekete geçirmek için son derece önemli buluyor.
Karbon telafisi piyasasının değeri 2021’de yaklaşık 2 milyar dolar civarındaydı. Shell ve Boston Consulting Group ise yaptığı ortak bir tahminde ocak ayında bu rakamın 2030 yılına kadar 10 ila 40 milyar dolara ulaşabileceğini belirtiyor.
Zirvedeki bazı konuşmacılar, yatırımcıların kıtayı hala çok riskli görmeleri nedeniyle iklim finansmanını hızlandırmaya yönelik çok az ilerleme kaydedildiğini söyledi.
Kâr amacı gütmeyen İklim Politikası Girişimi‘nin geçen yıl hazırladığı bir rapora göre Afrika, iklim etkileriyle başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu paranın yalnızca yüzde 12’sini teslim alabilmiş durumda.
Afrika Kalkınma Bankası başkan yardımcısı Kevin Kariuki, dün yapılan anlaşmaların “çok memnuniyetle karşılandığını” ancak yeterli olmadığını dile getirdi.
Afrika ülkelerinin kasım ayının sonunda Dubai‘de yapılacak COP28 BM iklim zirvesinde Uluslararası Para Fonu‘ndaki özel çekme haklarının genişletilmesi için baskı yapacaklarını kaydeden Kariuki, bu hakların 500 milyar dolar değerinde iklim finansmanın önünü açabileceğini, bu miktarın ise 5 katına çıkabileceğini söyledi.
56 ülkeden oluşan Commonwealth‘in genel sekreteri Patricia Scotland “Özel sektör gerçekten de istifa edilmesi gereken, değerlendirilmemiş bir fırsat olmaya devam ediyor” diye konuştu.
Scotland, “Termal enerji, güneş enerjisi, rüzgar ve hidroelektrik konusunda elimizdekilere bakarsanız, buranın serbest bırakılmayı bekleyen bir güç merkezi olduğunu görürsünüz” dedi.
Zirveye katılım sağlayan 20’den fazla hükümet, bu ayın sonunda yapılacak BM iklim konferansı ve COP28 öncesinde Afrika’nın durumunu özetleyen bir bildiri yayımlamayı planlıyor.
Dünyada en çok petrol çıkartan ülkelerden olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), kendini iklime karşı yatırım lideri olarak konumlandırıyor.
Özel şirketlerden oluşan BAE Karbon İttifakı’nın 450 milyon dolarlık taahhüdü, BAE Bağımsız İklim Değişikliği Hızlandırıcıları (UICCA) yatırım yöneticisi Hassaan Ghazali tarafından açıklandı.
İklim değişikliği konusunda yatırım ve danışmanlık firması olan HSBC Asset Management and Pollination‘ın ortak girişimi olan İklim Varlık Yönetimi, Afrika Karbon Piyasası İnisiyatifi (ACMI) kredisi üretecek projelere 200 milyon dolarlık yatırım yapacağını duyurdu.
İngiltere, toplamda 49 milyon pound (62 milyon dolar) değerinde Birleşik Krallık destekli projelerin duyuracağını belirtirken Almanya ise yeşil projeler kapsamında Kenya ile 60 milyon euro (65 milyon dolar) değerinde bir borç takası yapacağını açıkladı.
Birçok Afrikalı kampanyacı zirvenin iklim finansmanı yaklaşımına karşı çıktı ve dün Nairobi’de yaklaşık 500 kişilik bir grup protesto düzenleyerek kent merkezinde yürüdü.
Kampanyacılar, karbon kredilerinin, daha zengin ülke ve şirketlerin karbon emisyonu yapmaya devam edebilmeleri için bahane niteliğinde olduğunu, bunun yerine “iklim borçlarını” doğrudan tazminat ve borç hafifletme yoluyla ödemeleri gerektiğini söylüyor.
COP28 başkanı Sultan Al Jaber, karbon piyasalarının önemli bir araç olduğunu ancak “ortak olarak kabul edilen standartların eksikliğinin bunların bütünlüğünü zedelediğini ve değerlerini azalttığını” söyledi.
Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi‘nin de başkanı olan Jaber, Afrika İklim Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada “Dünya, Paris Anlaşması‘nın hedeflerini güvence altına alma yarışını kaybediyor ve dünya 1,5°C‘yi ulaşılabilir bir seviyede tutmak için mücadele ediyor. Hep birlikte kabul etmeliyiz ki, ihtiyacımız olan sonuçları, ihtiyaç duyduğumuz süre içerisinde sunamadığımızı kabul etmeliyiz.”
Yeşil ve Kapsayıcı Kurtarma için Borç Hafifletme Projesi tarafından yayımlanan bir çalışma belgesi, Sahra altı Afrika ülkelerinin, yıllık borç ödeme maliyetlerinin iklim finansmanı ihtiyaçlarına neredeyse denk olduğunu ortaya koydu.
‣ Sivil toplum’dan BM’ye mektup: COP28’i fosil yakıt şirketi CEO’su yönetemez
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…