ManşetMedya-İnternetTürkiye

AFP grevi davul zurna ve halaylarla başladı

0
  • Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Fransız Agence France-Presse‘le (AFP) yapılan toplu iş sözleşmesi  görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine bugün (3 Mayıs) grev başlattı.

TGS üyeleri, gazeteciler ve siyasi parti temsilcileri, sabah AFP’nin İstanbul Şişli‘deki ofisi önünde toplandı. Binaya “Bu işyerinde grev vardır” pankartı asılmasının ardından davul-zurna çalınarak grev halayı çekildi.

AFP grevini, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeleri ziyaret ederek destekledi.

Grev kararını okuyan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş,  yaklaşık 5 ay önce başlayan görüşmelerde Türkiye’deki ekonomik durumu ve kaygılarını işveren temsilcilerine kalem kalem anlattıklarını söyledi.

‘Ücretler üç yıl önceye göre yarı yarıya eridi’

Durmuş şunları kaydetti:

“Toplu sözleşme görüşmeleri boyunca bu sürecin masada sonlanması için elimizden gelen çabayı sarf ettik. Ancak ücretlerimizin erimesini engelleyecek önerimizi işverene kabul ettiremedik. Türkiye ağır bir ekonomik kriz ile karşı karşıya. Hemen her gün temel tüketim maddelerine gelen zamlar ağır bir geçim sorununu da beraberinden getiriyor. Son bir yıl içinde en temel tüketim maddelerine, ev kiralarına gelen zamları yüzde 300’lerle ifade ediyoruz. Kuru soğanın kilosunun 30 TL olduğu bir ülkede yaşıyoruz.

Türk lirası her gün dolar ve euro karşısında değer kaybediyor. AFP’deki üyelerimizin de ücretleri erimeye devam ediyor. Bizler AFP işvereninden ücretlerimizi euro ya çevirmesini talep ettik, bu teklifimizin kabul edilmeyince en azından Türk lirasındaki erimeyi karşılayacak bir koruma mekanizması istedik. Ancak bu teklifimiz de kabul edilmedi.”

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde AFP işverenini çalışanlarının taleplerine kulak vermeye, onların geleceğe daha güvenle bakabilmelerini sağlayacak isteklerini karşılamaya davet ediyoruz” çağrısı yapan Durmuş, “Gazetecilerin özgürce yazabildikleri, sansüre, baskıya maruz kalmadıkları, haklarını alabildikleri günlerine getirene kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Medyada 14 yıl sonra ikinci grev

Medya sektöründe ATV-Sabah grubunda 2009’da yapılan grevin ardından 2022’ye kadar hiç grev yaşanmadı. 2022’de ilk grev  TGS ile BBC arasında süren toplu iş sözleşmesi sürecinin tıkanması üzerine uygulamaya konmuştu.

Beş gün süren grev, anlaşmayla son bulmuştu.

BBC İstanbul bürosu çalışanları grevde: Gazetecilerin birlikte güçlü olduklarını bir kez daha göstereceğiz
Yeşiller Partisi’nden BBC grevine dayanışma ziyareti

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.