KentManşetTürkiye

AFAD, Düzce depremine hazırlıksız yakalandı

0

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 23 Kasım 2022’de meydana gelen Düzce depremine ilişkin hazırladığı Etki Analizi Raporu‘yla, sağlıklı bir kriz yönetim yapamadığını açıkladı.

Raporda, 7,2 büyüklüğünde bir deprem senaryosuna göre kurgulanan Türkiye Afet Müdahale Planı’nın, 5,9 büyüklüğündeki depremde dahi uygulanamadığı belirtildi.

Üç öğün yemeği dağıtamadığını ve çadır konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını itiraf eden AFAD, bu çabalarında depremzedelerin suistimalinin söz konusu olduğunu belirtti.

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 23 Kasım 2022’de, 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’ın analiz raporuna göre can kaybı yaşanmayan depremde, Düzce’de 39, İstanbul‘da iki, Bolu‘da 15, Zonguldak‘ta 10, Sakarya‘da 26 ve Bursa‘da dört kişi olmak üzere toplam 96 kişi yaralandı.

29 ağır hasarlı, yedi orta, 43 acil yıkılacak, 19 yıkık ve altı bin 126 bina az hasarlı olarak tespit edildi ve 10 Aralık’ta 367 binanın yıkımı gerçekleştirildi.

Liyakatsız atamalar, koordinasyon eksikliğine yol açtı

AFAD’ın hazırladığı rapor, liyakatsız atamalar nedeniyle bölgede koordinasyon eksikliği yaşandığını ve kurumun görevini tam anlamıyla yerine getiremediğini ortaya koydu. AFAD görevlilerinin ve görevlilerin kontrolünün sağlanması için koordinasyon birimi oluşturulmadığına da raporda yer verildi.

İlde görevli personelin takip ve koordinesi sağlayacak birim olmadığı için mükerrerlik ortaya çıktığı tespitleri yer alan analiz raporunda, bazı görevlerde hiçbir sorumlu belirlenemediğine dikkat çekildi.

Personelin kalacak yer ve transfer konusunda da planlama eksikliği yaşandığı ifade edildi. Çadırların farklı noktalara kurulması nedeniyle güvenlik sorunları oluştuğuna aktaran AFAD, yemek dağıtımında birçok aksaklık meydana geldiğini belirtti.

‣ Düzce’de deprem nedeniyle 46 kişi yaralandı: 96 artçı sarsıntı meydana geldi

AFAD, çadırlarda kalan kişi sayısını öğrenememesi nedeniyle yemeğin yetmediği durumlar yaşandığına dikkat çekerek, “Çadır bölgelerinde dağıtılan üç öğün yemek hizmeti belli bir zaman sonra suistimale açık hale gelmiştir” ifadelerine yer verdi.

Raporda, yurttaşların yardım alabilmek için çadırda kalmak istediği belirtilerek “Hasarlı bina korkusunun yanı sıra vatandaşlarımızda, çadır alanlarında kalanlara yardım yapılacağı beklentisi çadır talebini artırmıştır” açıklaması yapıldı.

Afet grupları hazırlıksızdı

AFAD, hazırlıksız olmanın sağlıklı bir yönetim sürdürmelerine engel olduğunu belirterek “Afet gruplarının hazırlıksız olması AFAD Merkezinin yerinin yanlış seçilmesi, kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonun yetersiz kalması sağlıklı bir yönetim sürecinin önüne geçmiştir” dedi.

Kurum ayrıca Türkiye Afet Müdahale Planı sağlıklı olarak işletilmediği için kurulun anlık çözüm üretme yoluna gittiğini belirterek, hasar tespit konusunda tecrübesiz kişilerin, yurttaşları yanlış yönlendirdiği ve güvensizliğe neden olduğuna değindi.

Yine Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, oluşturulan 66 kişilik ekibin sadece yüzde 20’sinin bu göreve uygun seçildiği ve araç planlamasının eksik olduğu ifade edildi. Bu nedenle de öğretmen ve imamlardan oluşan yaklaşık 300 kişilik yeni zarar tespit ekibi kurulmak zorunda kaldığı ve yanlış tespitlere sebep olduğu belirtildi.

Hasar tespitleri eksik ve yetersizdi

AFAD’ın raporu, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası‘nın (İMO) Gölyaka-Düzce depremine ilişkin hazırladığı değerlendirme raporunun doğru olduğunu ortaya koydu.

300 kişilik ekibin inşaat mühendislerinden oluşturulmadığını belirten İMO, “İMO, deneyimli üyeleri ile Gölyaka depreminde hasar tespit çalışmalarına dahil olmak istemiş ancak ihtiyaç olmadığı resmi yetkililer tarafından bildirilmiştir” demiş ve raporunda hasar tespitlerinin eksik ve yetersiz olduğuna dikkat çekmişti.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.