KadınManşet

Af Örgütü’nden hükümete Feminist Gece Yürüyüşü çağrısı: Saldırmayın, koruyun!

0

Bu akşam yapılacak 21. Feminist Gece Yürüyüşü öncesinde bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerini yürüyüşü yasaklamamaya ve katılımcıların yürüyüş sırasında tacize ve polis saldırısına maruz bırakılmak yerine korunmasını sağlamaya çağırdı.

Örgütün Avrupa Kıdemli Araştırma Danışmanı Esther Major şunları söyledi: “Son yedi yıldır İstanbul’daki Feminist Gece Yürüyüşü yasaklanıyor ve Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir araya gelmek isteyen barışçıl protestoculara plastik mermiler, biber gazı, polis copları, hukuka aykırı gözaltı ve yargılamalarla karşılık veriliyor. Bu akşamki yürüyüş, geçen yıllara gölge düşüren yasaklama kararı, darp veya diğer türde polis şiddeti olmadan yapılabilmeli. Türkiye yetkilileri yürüyüşü kısıtlamak yerine yürüyenlere izin vermeli, onları korumalı ve Türkiye’deki çeşitli ayrımcılık ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet türlerine son verecek adımlar atmalıdır.”

Barışçıl protestocuların dile getirdiği, insan haklarının korunmasına yönelik çağrıların, felaket boyutundaki depremlerden kaynaklanan insani kriz bağlamı göz önüne alındığında bilhassa önemli ve acil” olduğuna vurgu yapan Major, kendi mensuplarının da yürüyüşte olacağını bildirdi:

“Yetkilileri, bu akşam toplanacak olan binlerce kişinin yürüyüş esnasında korunmasını ve kadın hakları alanında acil ihtiyaç duyulan adımların atılması yönündeki meşru taleplerinin karşılanmasını sağlamaya çağırıyoruz.”

Önceki yıllarda İstanbul Valiliği, Feminist Gece Yürüyüşü’nü son dakikada yasaklamış; yasağa meydan okuyan katılımcılar şiddete ve korkutmaya maruz bırakılmıştı. Çok sayıda kadının ve gazetecinin darp edilerek gözaltına alındığı eylemlerin ardından, kadınlara ve kadın örgütlerine yönelik pek çok dava da açılmıştı.

Feminist Gece Yürüyüşü’ne geceden hazırlık: Taksim’de barikatlar…
Feminist Gece Yürüyüşü Cihangir’e sıkıştırıldı: Kadına değil katillere barikat
İstanbul’da gözaltı ve barikatlara karşı kadınlar soruyor: Bu neyin önlemi?
Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan 17 kişi hakkında hapis cezası isteniyor

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.