ManşetKadın

Feminist Gece Yürüyüşü Cihangir’e sıkıştırıldı: Kadına değil katillere barikat

0
Fotoğraf: Cansu Acar

Kadınların 20 yıldır patriyarkal düzene karşı sokaklarda, caddelerde ve meydanlarda kazanılmış haklarına yenilerini katmak için gerçekleştirdiği Feminist Gece Yürüyüşü polis barikatlarının arasında gerçekleştirildi.

İstanbul Valiliği tarafından yasaklanan yürüyüş öncesi saat 13.00’da Taksim Metro‘su ulaşıma kapatılırken Taksim çevresinde polis, kadınların yürüyüş alanına gelememesi için geniş güvenlik önlemleri aldı. Kadınlar hak arayışları için de sembolik bir nokta olan Taksim Meydanı‘ndaki Fransız Kültür Merkezi önünde buluşmak istemelerine rağmen, Feminist Gece Yürüyüşü için Taksim’e alınmadılar.

Taksim’i çevreleyen kilometrelerce uzunluktaki barikatlar nedeniyle kadınlar 16.00’dan sonra toplanma alanı olarak belirlenen Sıraselviler‘e dahi giremedi. Yürüyüşe son üç senedir iktidar geçit vermiyor ve dolayısıyla polisin sert müdahaleleri ile karşılaşılıyor.

Fotoğraf: Cansu Acar

Barikatlar İstiklal Caddesi‘nden, Atatürk Kitaplığı‘na; Gezi Parkı‘ndan Cihangir‘e kadar uzandı. Taksim’e çıkan sokaklar da 16.30 sularında polis barikatlarıyla kapatıldı.

Fotoğraf: Cansu Acar

Sıraselviler’de bir araya gelen kadınların eylem bekleyişleri polis barikatları arasında sürdürüldü. Taksim’e kurulan geniş çaplı polis barikatları nedeniyle Feminist Gece Yürüyüşü için alana gelmeye çalışan kadınlar farklı gruplara bölündüler. Kadınlardan bazıları Kabataş’tan alana ulaşmaya çalışırken bazıları Karaköy’den topluluğa ulaşmaya çalıştı.

‘Kadına değil, katillere barikat’

Öte yandan Kadıköy ve Beşiktaş‘ta 17.00 sularında Taksim Meydanı’nda yapılması planlanan yürüyüşe gelmek üzere yola çıkan kadınlar gözaltına alındı. Kadıköy’de 20, Beşiktaş’ta 38 kadının gözaltına alındığı bilgisi geldi. Dün gece gözaltına alınan kadınların ise bugün serbest bırakıldığı öğrenildi.

Fotoğraf: Cansu Acar

Polis kadınları barikatlarla ayırdı

Feminist Mekan‘daki kadınlar ise ana pankartla 19.00 sularında Tel Sokak‘ta bir araya geldi. Burada da yine polis barikatları nedeniyle grup diğer kadın gruplarından ayrı tutulmaya çalışıldı. Feminist Gece Yürüyüşü’nde her bir sokakta kadınların bir araya gelmesi polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Polis tarafından aralıklarla yapılan açıklamalarda kadınların Taksim Meydanı’nda değil, Cihangir Firuzağa‘da veya Karaköy‘de basın açıklaması yapabileceğine izin verildiği yönünde duyurular yapıldı. Buna karşı çıkarak Taksim taleplerini yineleyen kadınlar “Barikatı kaldır” ve “Kadına değil katillere barikat” diye sloganlar attı.

Fotoğraf: Cansu Acar

Biber gazlı müdahale

Polis yürüyüş öncesinde 19.00 sularında Firuzağa’da kadınların etrafını sardı. Kadınlar Cihangir, Karaköy ve Taksim’de çeşitli ara sokaklardan yürümeye çalıştılar ve polisin biber gazlı saldırısına maruz kaldılar.

Fotoğraf: Cansu Acar

Kadınlar alkışlarla birleşti

19.30 sularında Karaköy’den gelen gruplarla eylem kalabalıklaştı. Her kadın grubu kalabalık grupla birleştiğinde alkışlar eşliğinde sloganlar atıldı. Kadın mücadelesinin simgesi haline gelen Feminist Gece Yürüyüşü’nde LGBTİ+‘lar da her yıl meydanlarda yer alarak patriyarkaya başkaldırıyorlar. 

Fotoğraf: Cansu Acar

Cihangir Cami önünde toplanan kadınlar her sokakta biraz daha kalabalıklaşırken yürüyüş Bakraç Sokak, Kumrulu Yokuşu Sokağı ve Cihangir Caddesi üzerinde gerçekleşti.

Kadınlara tencere tavalı balkon desteği

Öte yandan birçok kadın grubu Karaköy’den Cihangir’e dahi barikatlar nedeniyle ancak yürüyüşün son dakikalarında ulaşabildi. Cihangir sakinleri yürüyüş boyunca alkışlarla ve tencere tavalarla eylemcilere balkonlardan destek verdi. 

Fotoğraf: Cansu Acar

Eylem boyunca “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Jin, jiyan, azadi”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atılırken ıslıklar ve şarkılar da yürüyüşe eşlik etti.

Fotoğraf: Cansu Acar

Beyoğlu Belediyesi Cihangir Spor Salonu önünde toplanan kadınlar Cihangir Caddesi‘nde trafiği kapattı. Cihangir Katlı Otoparkı’na Feminist İsyan bayrağı asıldı ve basın açıklaması okundu.

Fotoğraf: Cansu Acar

Eylem boyunca farklı noktalarda kadınlar polisin biber gazına maruz kaldı. Biber gazı nedeniyle bir kadın bayıldı. Eylem sonrasında gerçekleştirilmesi planlanan partiye gitmek isteyen kadınlar da polis müdahalesiyle karşılaştı.

Fotoğraf: Cansu Acar

Polisler yürüyüş sonrası partiye de engel oldu

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde de barikat kuran polisler partinin yapılması planlanan eğlence mekanının her iki girişini de barikatlarla kapatarak alanda eğlenmek isteyen kadınları uzaklaştırdı. Burada da yine biber gazlı müdahale yapıldı.

Eylemde İstanbul Sözleşmesi‘ne, kadınların eşit çalışma ve yaşam haklarına, trans cinayetlerine, emeğin görünmez kılınmasına ve trans cinayetlerine ilişkin sloganlar atıldı. Erkekler tarafından öldürülen kadınların isimleri yürüyüşte bir kez daha haykırıldı.

Kadınların Feminist Gece Yürüyüşü’nde okuduğu basın açıklaması ise şöyle:

‘Feminist İsyan Bitmeyecek!’

“20 yıl önce Taksim Mis Sokak’ta bir grup feminist bir araya gelerek savaş çıkaran devlet başkanlarının hepsi erkek tesadüf mü dedik ve ilk feminist gece yürüyüşü’nü başlattık. Bugün bu gece, 8 Mart 2022’de yine erkeklerin çıkardığı savaşın ve yoksulluğun gölgesinde on binlerce kadın bir aradayız feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan diyoruz.
Yıllar içerisinde sadece sayıca çoğalmadık, bu sokakları aşan bir feminist mücadeleyi örgütledik, dayanışmayı kurduk.”

Fotoğraf: Cansu Acar

“Bizi ezen patriyarkaya, hayatlarımızı sömüren kapitalizme, bizi hizaya sokmaya çalışan heteroseksizme karşı başka bir dünyanın mümkün olduğunu gördük. Kadınlara ve LGBTİ+’lara karşı saldırılar her taraftan yükselirken, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden nafaka hakkının gaspına, homofobi ve transfobiyi alenen örgütleyenlerden bizleri makbul kadınlar yapmaya çalışarak tüm ev ve bakım işlerini üstümüze boca edenlere, yoksulluğun ve savaşın faturasını bizlere çıkaranlara karşı mücadelemizi sürdürüyorsak, direniyorsak, umut edebiliyorsak feminizm sayesinde. Burada bugün toplanan, bugün dünyanın dört bir yanında toplanan feministler sayesinde.

İddiamız sadece bugünü kutlamak için değil, sadece kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı kaldırmak için değil, sadece eşitlik için değil. Dünyayı değiştirmekte gözümüz var. Feminist bir dünya kurana kadar bu sokaklardan isyan ve mücadele eksilmeyecek.”

Fotoğraf: Cansu Acar

“İstanbul Sözleşmesi’ne ve 6284’e saldırılar kadın cinayetleri, erkek şiddeti ve trans cinayetlerinin önünü açıyor. Erkek-devlet ve patriyarka işbirliğiyle bize yönelen bu saldırılar karşısında bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok diyoruz.

Varlığımız aile ile tanımlandıkça, ‘aile değiliz, kadınız, feminist isyandayız!’ demeye devam ediyoruz.”

“İktidarın LGBTİ+lara yönelen homofobik, transfobik, nefret dolu sözlerine; LGBTİ+ların iş, barınma ve hatta yaşam hakkının yok sayılmasına dayanışmamızla ve mücadelemizle cevap veriyoruz.

Ev içi işleri karşılıksız yapmamızı bekleyen, bize en güvencesiz, en düşük ücretli işleri dayatan, kadın emeğini sermayeye ucuz işgücü haline getirenlere karşı; ’emeğimiz bizimdir, emeğimizin sömürülmesini kabul etmiyoruz!’ diyoruz.”

“Salgının, ekonomik krizin tüm yükünü bize yükleyenlere, bizi yoksullaştıranlara karşı evlerde, fabrika önlerinde, ofislerde, şantiyelerde, meydanlarda direnmeye devam ediyoruz.

‘Mağdur’ olduğunu söyleyen erkekleri güçlendirmek adına nafaka hakkımızın gasp edilmesini kabul etmiyoruz.

Patriyarkaya karşı mücadele eden kadınların ve kadın siyasetçilerin hapsedilmesini, KHK’larla, kayyumlarla kadın örgütlerinin ve kadın danışma merkezlerinin kapatılmasını kabul etmiyoruz.”

“Kadın sığınakları ve kreşlerin yetersizliğine, ŞÖNİM’lerin niteliksizliğine, kadınların karakollardan geri gönderilmesine, öldürülmemek için öldürmek zorunda kaldıklarında da onlarca yıl hapis cezası verilmesine isyan ediyoruz.
Sesimizi, sözümüzü, eylemimizi şiddetle, polisle bastırıp mahkemelerde yargılamaya çalışanlara itaat etmiyoruz. Korkmuyoruz. “Ritimli zıplayarak” patriyarkaya başkaldırmaya devam ediyoruz.

Diyoruz ki; patriyarkanın, kapitalizmin, ırkçılığın, savaşın, işgalin, dini baskının, emek sömürüsünün olmadığı eşit ve özgür bir dünya kurmadan feminist isyan bitmeyecek! Yaşasın feminist mücadelemiz!”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.