Af Örgütü, Başbakan Erdoğan’a mektup gönderdi

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Başbakan Erdoğan’a, Türkiye’nin Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi Seçmeli Protokolü’ne taraf olması için çağrıda bulunan bir mektup gönderdi.

Uluslararası Af Örgütü, gelecek ay gerçekleşecek G20 Zirvesi öncesinde Türkiye Başbakanı’nı, tüm dünyada yoksulluk içinde yaşayanlarının ekonomik, sosyal ve kültürel haklarının korunması ve güçlendirilmesi için, ülkesinin öncülük etmesine katkıda bulunmaya çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Murat Çekiç, “Birçok ülkenin mali istikrarsızlık yükü altında olduğu ve insan onuru için sürdürülen küresel mücadelenin daha da büyük bir ihtiyaç haline geldiği bu dönemde, ekonomik, sosyal ve kültürel hakların korunması her zamankinden daha önemli. G20 üyesi bir ülke olarak Türkiye, insan haklarının hayata geçirilmesi için güçlü ve etkili bir konuma sahip. Türkiye, Seçmeli Protokol’e taraf olarak, hükümetin insan haklarının korunmasına ve yoksulluğun hem yurt çapında hem de uluslararası anlamda ortadan kaldırılmasına yönelik bağlılığını güçlü bir biçimde ortaya koyabilir. Bu ayrıca, diğer devletlere, tüm insan hakları ihlalleri mağdurlarının adalete erişimlerinin sağlanması zamanı geldiğini hatırlatan önemli bir işaret olacaktır” dedi.

Seçmeli Protokol, yeterli barınma, beslenme, suya erişim, sağlık, çalışma, sosyal güvenlik ve eğitim gibi hakları ihlal edilen ve kendi ülkelerinde adalete erişememiş bireyler ve grupların, çözüm bulunması için Birleşmiş Milletler’e başvurabilmelerine olanak tanıyan bir mekanizma yaratıyor.

(Yeşil Gazete, www.amnesty.org.tr)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR