Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ – Amnesty International) yayımladığı rapor, Yemen’in güneyindeki gizli cezaevlerinde yaşanan sistematik zorla kaybetmeleri, işkenceleri ve kötü muameleleri belgeliyor. Af Örgütü, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) öncülüğündeki güçlerin işledikleri ihlallerin savaş suçu olarak soruşturulması çağrısında bulundu.
Uluslararası Af Örgütü, geçen yıl Yemen’in güneyinde yer alan gizli cezaevi ağını ortaya çıkarmıştı. Ancak üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, Birleşik Arap Emirlikleri öncülüğündeki güçlerin kontrol ettiği bu cezaevleri ve işlenen ihlallere dair kayda değer bir gelişme olmadı.
“God only knows if he’s alive“ (Hayatta mı Allah bilir) başlıklı rapor, BAE destekli güvenlik güçlerinin “terörle mücadele” görünümü altında asılsız şüpheler sebebiyle çok sayıda keyfi tutuklama yapıldığını ortaya koyuyor.
Daha önce gözaltında tutulan ve Af Örgütü’ne konuşan bir kişi, ” [Bana] her türde suçlamayı yönelttiler. Beni dövmeye başladılar… Sonra bir gün, gece yarısı beni bir başkasıyla karıştırdıklarını söyleyerek serbest bıraktılar … ‘Yanlış kimlikmiş, özür dileriz.’ Elektrik şokları yüzünden yaşadığım onca acıdan sonra sanki hiçbir şey olmamış gibiydiler” dedi.
2016 yılı sonlarında Aden’de tutuklanan 44 yaşındaki bir erkeğin kız kardeşi, içinde bulundukları durumu “Nerede olduğuna dair hiçbir fikrimiz yok, hayatta mı Allah bilir. Babamız bir ay önce kahrından öldü. Oğlunun nerede olduğunu öğrenemeden öldü” sözleriyle ifade etti.
UAÖ Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sonuçta, Yemen’deki silahlı çatışmaların bir parçası olarak işlenen bu ihlaller savaş suçları olarak soruşturulmalıdır. Hem Yemen hem de BAE hükümeti, ihlallere son verilmesi için acilen harekete geçmeli ve eşleri, babaları, erkek kardeşleri ve oğulları kayıp olan ailelere cevap vermelidir” dedi.
(Demokrat Haber, Yeşil Gazete)