Af Örgütü: Yemen’deki gizli cezaevlerinde savaş suçu işleniyor

Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ – Amnesty International) yayımladığı rapor, Yemen’in güneyindeki gizli cezaevlerinde yaşanan sistematik zorla kaybetmeleri, işkenceleri ve kötü muameleleri belgeliyor. Af Örgütü, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) öncülüğündeki güçlerin işledikleri ihlallerin savaş suçu olarak soruşturulması çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü, geçen yıl Yemen’in güneyinde yer alan gizli cezaevi ağını ortaya çıkarmıştı. Ancak üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, Birleşik Arap Emirlikleri öncülüğündeki güçlerin kontrol ettiği bu cezaevleri ve işlenen ihlallere dair kayda değer bir gelişme olmadı.

“God only knows if he’s alive“ (Hayatta mı Allah bilir) başlıklı rapor, BAE destekli güvenlik güçlerinin “terörle mücadele” görünümü altında asılsız şüpheler sebebiyle çok sayıda keyfi tutuklama yapıldığını ortaya koyuyor.

Daha önce gözaltında tutulan ve Af Örgütü’ne konuşan bir kişi, ” [Bana] her türde suçlamayı yönelttiler. Beni dövmeye başladılar… Sonra bir gün, gece yarısı beni bir başkasıyla karıştırdıklarını söyleyerek serbest bıraktılar … ‘Yanlış kimlikmiş, özür dileriz.’ Elektrik şokları yüzünden yaşadığım onca acıdan sonra sanki hiçbir şey olmamış gibiydiler” dedi.

2016 yılı sonlarında Aden’de tutuklanan 44 yaşındaki bir erkeğin kız kardeşi, içinde bulundukları durumu “Nerede olduğuna dair hiçbir fikrimiz yok, hayatta mı Allah bilir. Babamız bir ay önce kahrından öldü. Oğlunun nerede olduğunu öğrenemeden öldü” sözleriyle ifade etti.

UAÖ Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sonuçta, Yemen’deki silahlı çatışmaların bir parçası olarak işlenen bu ihlaller savaş suçları olarak soruşturulmalıdır. Hem Yemen hem de BAE hükümeti, ihlallere son verilmesi için acilen harekete geçmeli ve eşleri, babaları, erkek kardeşleri ve oğulları kayıp olan ailelere cevap vermelidir” dedi.

 

(Demokrat Haber, Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

Kedilere kezzap ve asit döken saldırgana sekiz yıl hapis cezası

Eyüpsultan'da sokakta yaşayan kedilerin üzerine asit ve kezzap dökerek öldüren ve yaralayan Murat Özdemir, üst sınırdan ve indirimsiz cezalandırıldı.

ABD’de iklim krizi: Güneyde kasırga, güneybatıda sıcak dalgası

ABD'nin güneyini vuran Helene Kasırgası'nın yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 150'yi aştı, kasabalar hala su altında. Güneybatı kentleri ise rekor sıcaklıklarla boğuşuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR