ManşetTürkiye

Af Örgütü: “İnan Süver, koşulsuz olarak serbest bırakılsın”

0

Uluslararası Af Örgütü, tekrar tutuklanan vicdani retçi İnan Süver’in derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu ve insan hakları savunucularını Milli Savunma Bakanı Gönül ile Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün’e mektup göndermeye çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, 21 Nisan 2011’de tutuklu bulunduğu Manisa Saruhanlı Açık Cezaevi’nden firar ettiği gerekçesiyle 12 Eylül’de tekrar tutuklanan vicdani retçi İnan Süver‘in derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Türkiye’nin Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’ne taraf olan bir ülke olduğunu hatırlatan Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’nin vicdani ret hakkını tanıması gerektiğine vurgu yaptı ve insan hakları savunucularını Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün’e mektup göndermeye çağırdı.

Af Örgütü’nün metninde şu ifadelere yer verildi:

* Askerlik yapmayı reddetmesi üzerine mahkum olan ve Nisan 2011’de hastaneden kaçtığı için gıyabında beş aylık tutuklama kararı verilen İnan Süver,12 Eylül’de rutin genel bilgi tarama kontrolü sırasında Bağcılar’da tekrar tutuklandı.

* Süver askeri makamlara 2009’da gönderdiği bir mektupta, vicdani gerekçelerle askerlik yapmayı reddettiğini ve vicdani retçi olduğunu açıkladı. 26 Kasım 2010’da askeri yetkililer Süver’in askerlik için yeterli olmadığına karar verdi ve bu sebeple askerlik zorunluluğu kaldırıldı. Fakat Süver, 2001’den itibaren askerliği reddettiği için cezalandırıldığını düşünüyor. Vicdani gerekçelerle askerlik yapmayı reddettiği için mahkum edilen Süver düşünce mahkumu olarak tanımlanıyor.

* Süver’in avukatı müvekkilinin psikolojik sağlığının kötüleştiğini ve yoğun anksiyete sıkıntısı olduğunu belirtti. Uluslararası Af Örgütü Aralık 2011’de acil eylem çağrısında bulunarak Gülhane Askeri Tıp Akademisi tarafından “ruhsal problemi” olduğunun belgelenmesi üzerine Süver’in sağlığı hakkında endişelerini belirtti. Süver’in tekrar tutuklanması sağlığını daha fazla risk altına sokmaktadır.

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.