2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetTürkiyeVideo

Adıyaman soğuk ve bitkin: Arama kurtarmadan vaz mı geçildi?

0
adıyaman
Adıyaman - Fotoğraf: Metin Yoksu

Video haber: Metin YOKSU

*

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından 10 il enkaz haline döndü. Depremde en çok etkilenen şehirlerden biri de Adıyaman oldu. Adıyaman merkezde bulunan Siteler Mahallesi‘nde bulunan Çelik Apartmanı‘nda ekipler arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Çelik Apartmanı ve yanındaki Yaman Apartmanı’yla ilgili yardım çığlıkları sosyal medyadan yapılmış ve içerisinde 200’e yakın insanın bulunma ihtimali olduğu bildirilmişti.

Çelik Apartmanı‘nda beşinci günde süren arama kurtarma çalışmalarında Gürcistan‘dan gönderilen ekip çalışmaları sürdürüyor. Çin‘den ve Japonya‘dan gelen ekiplerin de bulunduğu arama kurtarma çalışmalarında, ilçede Türkiye’den sevk edilen ekiplerin yurt dışından sevk edilen ekiplerle aynı profesyonellikte olmadığı görülüyor. Yabancı ekiplerin aynı zamanda tam teçhizatlı olduğu gözlemlenebiliyor.

Öte yandan beşinci günde Malatya ve Adıyaman‘da kullanılan arama kurtarma köpeklerinin çok az olduğu göze çarpıyor. Gürcistan ekibiyle gelen arama kurtarmada özel eğitimli köpek Amy’nin enkaz altından insanların sağ olarak kurtarılması için oldukça yardımcı olduğu belirtiliyor.

Ayrıca depremin ardından Adıyaman’da en tehlikeli konulardan biri halk sağlığı ihmalleri. İnsanların maske takmaya başladığını gördüğümüz şehirde, salgın riski bulunduğu belirtiliyor.

Halk sağlığı uzmanları hijyenin sağlanamadığına dikkat çekerek salgın tehlikesinin yükseldiğini söylüyor. Ayrıca birçok noktada enkaz altından kokuların geldiği belirtilirken bir yandan da su sıkıntısı çekiliyor. Tuvalet, kişisel temizlik gibi konularda vatandaşların acilen hijyenik ortamlara ulaştırılması, bulundukları ortamların sterilize edilmesi gerekiyor.

‘Arama kurtarmadan vaz mı geçildi?’

Barınma sorunu da aynı şekilde devam ediyor. Geceleri kentte dondurucu soğuk hakim. Vatandaşlar konteyner, çadır, uyku tulumu ve battaniyeye ihtiyaç duyuyor.

Öte yandan kentte arama kurtarma çalışmalarından çok enkaz kaldırmaya yoğunluk verildiği görülüyor. Mucize bekleyen, artık bitkin ve yorgun olan insanlar bize şu soruyu soruyor:

“Arama kurtarmadan vaz mı geçildi?”

You may also like

Comments

Comments are closed.