YerelDoğa MücadelesiManşet

Adana’da maden şirketinden ormanlık alanda kapasite artırma talebi

0

Adana‘nın Akyazı ilçesine bağlı Durmuşlar Mahallesi‘nde bulunan özel bir firmaya ait olan Kalsit ve Andezit Maden Ocağı, kapasite artışı ve yer değişikliği yapmak üzere resmi başvurularını başlattı.

Firma yaptığı başvuru ile mevcut maden sahasının 5,87 hektardan 24,90 hektara çıkarılması ve yıllık kalsit ve andezit üretiminin ise 230 bin tondan 1 milyon tona çıkarılması için proje hazırladı.

Maden ocağının kapasite artışı ise 700 bin TL’ye mal olacak. Firmanın kapasite artışı olarak talep ettiği bölgenin tamamı orman arazisi konumunda bulunuyor. Maden Ocağı Keramali Yaylası‘na iki, Ballıkaya Barajı‘na ise altı kilometre uzaklıkta.

Patlatma sistemi devam edecek

Adayorum’un haberine göre firma hazırlanan projede, “Mevcut durumda da patlatmalı üretim yapılmakta olup, alan ve kapasite artışı sonrasında da aynı şekilde üretime devam edilecektir” dedi. Yani, kapasite artışı sonrasında da patlatma sistemi ile maden çıkarmaya devam edilecek.

Akyazı Durmuşlar mevkiinde yer alan maden ocağı  Keremali Yaylası’na 2 kilometre, Durmuşlar Mahallesi’ne 2,4 km ve Beldibi Mahallesi’ne 4,5 km. mesafede yer alıyor. Maden ocağı Ballıkaya Barajının gövdesine ise 6,3 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Ocağın baraja olan mesafesi ile ilgili hazırlanan raporda, “Madencilik faaliyetleri mevcut su kalitesini bozmadan yapılacak olup, faaliyet sonunda arazi doğaya geri kazandırılacaktır. Bu kapsamda faaliyet süresince yüzeysel veya yeraltı sularına ya da kuru dere yataklarına herhangi türde atık vs. dökülmeyecektir” ifadeleri kullanılıyor.

Ballıkaya Barajı. Fotoğraf: Ekoloji Birliği

Ormanlık alanın içerisinde

24,90 hektarlık kapasite artışının tamamı hazırlanan 2/25 binlik planlarda orman alanı içerisinde kalıyor. Orman alanı içeriside yer alan maden ocağının, bu alandaki çalışmaları için Orman Kanunu kapsamında gerekli izinleri alması gerekiyor.

Hazırlanan projede, 24,90 hektarlık orman alanındaki izinlerin Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimlerinden alınacağı da ifade ediliyor.

‘Bölgedeki flora ve fauna türleri etkilenecek’

Firma, orman alanı içerisinde kalan maden ocağının faaliyetlerinden dolayı bölgede meydana gelecek tahribatlar olacağını da raporda kabul ediyor. Raporda bu kapsamda tüm önlemlerin alınacağı ifade edilerek şu ifadeler kullanılıyor:

Proje faaliyetlerinin bölgedeki flora ve fauna türleri üzerine etkisini minimize etmek amacıyla gerekli önemler alınacak olup, proje alanı flora ve faunayı korumak amacıyla aşağıda belirtilen Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi, uluslararası adıyla Bern Sözleşmesi kapsamında gerekli hususlara uyulacaktır.

2016 yılında maden ocağı ruhsatı alan firmanın faaliyet alanı kapsamında ÇED Gereklli Değildir kararı bulunuyor. Firmanın kapasite artışı yaparak mevcut maden sahasını 5 kat, kapasitesini ise 3 kat arttırması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün onayı ve ardından Çevre Orman Bakanlığının Orman Kanunu kapsamında yasal izinleri vermesi gerekiyor.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.