Hayvan HaklarıManşet

Adana Et ve Süt Kurumu’nda hayvana işkence yapan iki kişi gözaltına alındı

0
Fotoğraf: @gruntvegan / Twitter

 Et Kombinası Müdürlüğü‘nde görevli iki personel, kesimi yapılacak dananın kafasına cisimle vurarak işkence yaptıkları için gözaltına alındı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, olayın Adana’nın Yüreğir ilçesi Yenidoğan Mahallesi‘ndeki Et ve Süt Kurumu Adana Et Kombinası’nda 25 Mayıs’ta gerçekleştiği belirtildi.

Sosyal medyaya yansıyan ve kuruma ait olan kamera kayıtlarından hayvana işkence yapanların, kesimhanede işçi olarak görev yapan kurum personeli M.A.T. ve İ.G. olduğu tespit edildi.

İşten el çektirildiler

Et ve Süt Kurumu da dün (12 Haziran) hayvana işkence yapan sorumluların “işten el çektirildiğini” kamuoyuna duyurduğu açıklamada şöyle demişti:

“Adana Et Kombinası Müdürlüğümüzdeki, hayvan hakları ve hayvan refahına aykırı sosyal medyaya yansıyan görüntüler ile ilgili müfettiş görevlendirilmiş olup sorumlular işten el çektirilmiştir. Konu tarafımızca titizlikle takip edilmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Hak savunucuları suç duyurusunda bulunacak

Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (KİHAYKO) Başkanı Metin Yıldırım da kombinadaki eziyet görüntülerine tepki göstererek kendilerinin de suç duyurusunda bulunacağını söyledi: “Hayvan kesilmeden önce eziyet edilmemeli, canı yakılmamalı. Ancak burada hayvana göz göre göre zulüm yapılıyor. Bunun bizler tarafından kabul edilmesi mümkün değil. Türkiye genelindeki tüm hayvanseverler şu an bu vicdansızlığa tepki gösteriyor. Biz de yarın sabah suç duyurusunda bulunacağız.”

Hapis cezası var

2004 yılında Hayvanları Koruma Kanunu başlığıyla çıkan 5199 sayılı Kanun’un 14.maddesi ve 28/A maddesi uyarınca; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasaklanmıştır. 

14 üncü maddenin birinci fıkrasının (m) bendinde düzenlenen yasağa aykırı davranmak suretiyle bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişi altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile, BİR EV HAYVANINI VEYA EVCİL HAYVANI KASTEN ÖLDÜREN KİŞİ ALTI AYDAN DÖRT YILA KADAR HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILIR.

 Maddede düzenlenen suçların veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma derneği üyeleri, hayvan koruma vakfı üyeleri veya hayvanlara bakmak yahut onları korumakla görevlendirilen kişiler tarafından işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Kanunla ayrıca 

  • Hayvanları, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlamak.
  • Hayvanların kesin olarak öldüğü anlaşılmadan, vücutlarına müdahalelerde bulunmak.
  • Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak, işkence yapmak.
  • Sağlık nedenleri ile gerekli olmadıkça bir hayvana zor kullanarak yem yedirmek, acı, ıstırap ya da zarar veren yiyecekler ile alkollü içki, sigara, uyuşturucu ve bunun gibi bağımlılık yapan yiyecek veya içecekler vermek 

yasaklanmış olup cezai yaptırıma tabidir.

You may also like

Comments

Comments are closed.