KentManşet

Adalıların direnişi sürüyor: Adalar’da Azmanbüs İstemiyoruz

0

Adalılar, itirazlarına rağmen Adalar ilçesine minibüslere karşı direnişlerini dün (20 Haziran) de sürdürdü. Adalıların ‘azmanbüs’ şeklinde adlandırdığı İETT‘nin Adalar‘da toplu taşıma için kullanımını başlattığı Gebze-Harem hattı minibüsleri Adalar’dan çekilene kadar eylemliliğin sürmesi kararı alındı.

Beşinci gününe giren ‘azmanbüs’ protestosuna, evlerinde ve dükkanlarında bulunan Büyükada sakinleri ve ziyaretçiler de alkışlarla destek verdi.

‣ Minibüslü toplu ulaşıma karşı eylem yapan Adalılara gözaltı
‣ Adalılar serbest: Yaya bölgesinde yaya olarak durduğumuz için gözaltına alındık

Adalar Sivil İnisiyatifi tarafından konuya ilişkin açıklama yapılarak “İETT ve İBB adına yapılan yanıltıcı açıklamalar da Adalıların tepkisini çekiyor. İBB faytonları kaldırma kararını Ocak 2020’de aldığı halde, ‘İBBHaber’ adlı X (Twitter) hesabından ‘İBB, Adalar’da faytonlar yerine elektrikli doğa dostu adabüslerin kullanılacağını açıkladı’ diye tweet atıldı. Adabüs, İBB’nin Haziran 2020’de Adalar’a getirdiği 13 kişilik taşıtın adıdır. Azmanbüs, mevcut adabüslerden çok daha büyük. Adabüs 13 yolcu alırken, azmanbüste 12 yolcu oturabiliyor. İETT’nin, azmanbüslerin adada ayakta yolcu alarak tur atmasını öngördüğü tahmin ediliyor” denildi.

Öte yandan İnisiyatif tarafından yapılan açıklamada, halihazırda adada 2020’den beri kullanılan, İBB’nin “adabüs” adını verdiği otobüslerin de baştan beri tescil sorununa sahip olduğu, ancak İBB’nin yine 2020’den beri Adalar’da kullandığı üç yolculu taksilerin tescili olduğuna dikkat çekildi.

İBB’nin mevcut adabüsler tescilsiz olduğu için, ulaşım ihtiyacını karşılamak adına ‘mecburen’ adaya azmanbüs getirdiği iddiasının doğru olmadığına dikkat çekilen açıklamada “Ayrıca, aracın karayoluna çıkış tescili bulunması onu Adalar’da kullanıma uygun kılmıyor. Koruma Kurulu kararlarına göre Adalar yaya bölgesidir, taşıt trafiğine kapalıdır, elektrikli veya fosil yakıtlı motorlu taşıt kullanımı özel haller dışında yasak” denildi.

Adalılar, Türkiye’nin tek yaya bölgesi olan ilçelerinin bu özelliğini korumaya çalıştıklarını ve yasaların uygulanmasını istediklerini de bir kez daha dile getirdi.

Adaya elektrikli motorlu taşıt getirilerek atların kurtarıldığı iddiasının da gerçekleri yansıtmadığına dikkat çekilen açıklamada “Beş yıl önce 1700’den fazla atın yaşadığı, bugünse 100 atın bile kalmadığı Adalar’da, İBB Atlı Zabıta birimindekiler dışında atlar, yıllardır İBB Büyükada İspark Ahırı’nda kapalı tutuluyor” ifadelerine yer verildi.

  Adalar’daki atlara ne oldu? 

“İETT adına yapılan açıklamada, azmanbüsü meşrulaştırmak için yaz aylarında ve bayramlarda Adalar’a 60 bin ziyaretçi geldiği, ziyaretçilerin ulaşım talebini karşılamak için adada bu araçların getirildiği söylenmişti. Adalar’a gelen ziyaretçilerin motorlu araçla taşınmak gibi bir talebi veya ihtiyacı yok” denilen açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:

“Ziyaretçilerimiz Adaları yürüyerek veya bisikletle, keyifle gezebilirler. Adayı tanımayanları, gezi aracı diye azmanbüse yönlendirmek onları yanıltmak ve misafirlerimize haksızlık etmektir. İETT’nin amacı, misafirleri minibüs kuyruğuna sokup, 60 TL karşılığı ‘minibüsle ada turu’ attırarak para kazanmak mı? Bu da tıpkı akülü araçlar gibi yasa dışı. Daha önemlisi, bir alana taşıma kapasitesinden fazla kişinin gelmesi, o alanın korunması açısından da, ziyaretçilerin güvenliği ve memnuniyeti açısından da doğru değildir.”

‣ Azmanbüsler: Hizmet değil tahribat
‣ ‘Trafik terörü’ne teslim edilen Adalar’da şimdi de minibüs dönemi!
 Adalar Sivil İnisiyatifi’nden minibüs tepkisi: ‘Yürünebilir Adalar istiyoruz’

’16 milyon için mücadele ediyoruz’

Adalar ilçesine, ilçedeki ambülans sayısının, sağlık hizmeti ve çöp toplama kapasitesinin, tuvalet sayısının, en önemlisi afet halinde kişileri tahliye kapasitesinin çok üzerinde ziyaretçi geldiğine de vurgu yapılan açıklamada ayrıca şunlara yer verildi:

“Kuru hava ve şiddetli rüzgârda Büyükada’nın ormanı ve evleriyle beraber tamamı sadece dört saatte yanabilir, tahliye edilemeyen binlerce kişi ölebilir. Bu nedenle, talep var diye yasa dışı araç getirmek yerine, talebi yönetmek tercih edilmeli. Adalar’da bir ziyaretçi yönetimine, bir ulaşım master planına ihtiyaç var. Ziyaretçi planı ve Adalar ulaşım master planı yapılmadan İETT’nin azmanbüsleri Adalar’a getirmesi doğru değil, yasal değil, İBB’nin katılımcı yönetim vaatlerine de uygun değil. Adalıların, afet uzmanlarının, ilgili meslek odalarının katılımıyla ve yasalara uygun olarak planlama yapılmalı.

Adalılar, azmanbüsler adadan çekilene kadar eylemliliklerini sürdürmeye kararlılar. Yaya bölgesi olan Adalar’ın tadını yürüyerek çıkarmak üzere İstanbulluların, Adalar’ı seven herkesi, motorlu araçlara karşı Adalar’ı korumaya davet ediyoruz.
16 milyon için mücadele ediyoruz!”

Ne olmuştu?

İETT, 23 Mayıs’ta Adalar’a minibüs getirmeyi planlamıştı. Ancak Adalıların gösterdiği tepki üzerine kurumun halkla yaptığı toplantıda bu araçların adada kullanılmayacağı, ulaşım master planı hazırlanacağı sözü verilmişti.

15 Haziran’da İETT’nin bu defa bayram kalabalığını gerekçe göstererek Büyükada’ya getirdiği minibüslere karşı Kınalıada, Burgazada, Heybeliada ve Büyükada sakinleri ile ada dostu İstanbullular Büyükada’da bir araya geldi.

Ada sokaklarında yürüyen protestocular, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na seslenerek “Adalarda azmanbüs istemiyoruz”, “Adalarda yürümek istiyoruz”, “Ada yaya yolu”, “Hiç güzel olmuyor”, “Azmanbusler gitsin”, “Adalılar burada sorumlular nerede”, “Söz, yetki, karar, iktidar halkındır” sloganları atmıştı.

İBB ‘azmanbüsleri’ savundu, Adalılar Özgür Özel’e açık mektup gönderdi

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.