Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Adalılar kıyılardaki rant düzenine karşı Martha koyundan seslendi

0
Fotoğraf: Dünya Mirası Adalar - Derya Tolgay
Fotoğraf: Dünya Mirası Adalar - Derya Tolgay

İSTANBUL- Türkiye‘deki kıyıların ranta açılması yerine halka açılması için yapılan protestolar yeniden başladı. Burgazada‘daki Madam Martha Koyu‘nun ihaleyle bir şirkete verilmesinin ardından tepki çeken bu karara karşı Adalar Belediyesi‘nin ve Belediye Başkanı Ali Ercan Akbolat’ın çağrısıyla Adalılar koyda bir araya geldi.

Geçtiğimiz hafta Martha Koyu ve sebze bahçesi, iki parsel olarak ihaleye çıkarılmış ve ihaleyi Arge Yapı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi almıştı. Bu koyun ihaleye çıkmasının öncesinde Adalar Belediyesi STK temsilcileriyle bir araya gelmiş ve konuya ilişkin görüşlerini almıştı. Toplantının sonucunda ise Adalar Belediyesi, bu ihaleyi alacak firmaya hiçbir şekilde ruhsat vermeyeceğini ve buranın koruma bölgesi olması için de çalışmalara başladığını açıklamış, toplantıdan bir saat sonra da belediye tarafından ihalenin iptali için dava açılmıştı. Yurttaşlar bu ihaleden yalnıza birkaç gün sonra Madam Martha Koyu’nda ranta karşı bir araya gelerek adanın ve kıyıların korunması gerektiğini dile getirdi.

Sahillerin halka açılması gerektiğine vurgu yapan Adalılar, birbirinden önemli kültürel miras niteliğindeki bu adaların özel şirketlere ihale edilmesi yerine korunması gerektiğine yeniden yerinden dikkat çekti.

Türkiye‘nin sorunu haline gelen kıyıların ticarileştirilerek yağmalanmasına karşı ülkenin kıyı kesimlerinde verilen mücadeleler hız kazandı.

‣ Marta Koyu Dayanışması: Ücretli plaj, restoran, konser ve düğün organizasyonları yapılması planlanıyor
‣ Burgazada Martha Koyu’ndaki “Martha’nın Evi” boşaltıldı
‣ Madam Marta Koyu için kiralama ihalesi açıldı
‣ Prens Adaları’nda ‘rant’ operasyonu hız kazandı
‣ Adalar Belediyesi’nden Çam Limanı ve Martha Koyu açıklaması: Tutumumuz halktan yana!

Geçtiğimiz günlerde de konuya ilişkin kolektif bir mücadele göstermek adına Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı kurulmuş ve bu kapsamda kıyıların özelleştirilmesine karşı 18 Mayıs’ta tüm kıyılarda saat 13.00’da eşzamanlı eylem gerçekleştirileceği bildirilmişti.

Bugün Madam Martha Koyu’nda bir araya gelen yurttaşlar, “Kıyılar halkındır, halkın kalacak” sloganları attı.

Fotoğraf: Dünya Mirası Adalar – Derya Tolgay

“Denizime dokunma, ormanıma dokunma” diyerek sloganlar atan yurttaşlar, ellerinde “İnsana saygı, çevreye saygı, geleceğe miras”, “Koylar halkındır, halkın kalacak”, “Sahiller ranta değil, halka açılsın” ve “Ada’da yaşayıp denize giremiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.

Fotoğraf: Dünya Mirası Adalar - Derya Tolgay

Fotoğraf: Dünya Mirası Adalar – Derya Tolgay

Öte yandan iki tekne yardımıyla deniz üzerinde “Martha koyu halkındır bırakın halkın kalsın” yazılı ana pankart açıldı.

İtirazlar ve tepkiler görmezden gelindi, Madam Martha Koyu’nun ihalesi yapıldı

Ne olmuştu?

Sahillerin şezlong işletmecilerine kiralanması ve dünyadaki birçok kıyıdaki işletmelerin kiralanan alanların dışına yayılarak halka ücretsiz sahil kullanımı imkanı bırakmamasına tepki olarak başlayan “Havlu Hareketi” geçen yıl (2023) Yunanistan’ın ardından İspanya ve Türkiye kıyılarında da geniş yayılım sağladı.

Turizmin önemli geçim kaynağı olduğu Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde sahilleri kiralayan şezlong ve şemsiye işletmeleri, kâr amacıyla kiraladıkları alanların dışına yayılarak halka açık alanları adeta istila ediyor.

Belediyelerin gerekli denetimleri yeterli ölçüde gerçekleştirmemesi ise bazı kıyılarda halkın bu plajlara erişimini neredeyse imkansız hale getiriyor.

Havlu Hareketi şimdiye dek İzmir‘deki ÇeşmeGüzelbahçeFoça ile Balıkesir‘deki Ayvalık sahilleri başta olmak üzere Ege ve Akdeniz kıyılarında yankı uyandırdı.

You may also like

Comments

Comments are closed.