Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı, Türkiye‘nin sorunu haline gelen kıyıların ticarileştirilerek yağmalanmasına karşı mücadele etmek üzere bir araya gelen yurttaşlar tarafından kuruluşunu tamamladı.
Dayanışma Ağı, 18 Mayıs’ta bir eylem ve basın açıklamasıyla kuruluşunu kamuoyuyla da paylaşacak. Kuruluşuna yurttaşları davet aden basın açıklamasında Dayanışma Ağı, Karadeniz‘den Doğu Akdeniz‘e tüm bölge kıyılarını tehdit eden ticarileştirmeye karşı bütün kıyıları savunan yurttaşları 13.00’da bir araya gelmeye davet etti.
Söz konusu eylem ve basın açıklaması için sosyal medya üzerinden de bir kampanya başlatıldı. Bu kampanya kapsamında bu akşam saat 21.00’da X’te (Twitter) #hepimizKIYIDAyız etiketiyle (hashtag) paylaşımlar yapılacak.
Kıyı hareketleri nasıl başladı
Sahillerin şezlong işletmecilerine kiralanması ve dünyadaki birçok kıyıdaki işletmelerin kiralanan alanların dışına yayılarak halka ücretsiz sahil kullanımı imkanı bırakmamasına tepki olarak başlayan “Havlu Hareketi” geçen yıl (2023) Yunanistan’ın ardından İspanya ve Türkiye kıyılarında da geniş yayılım sağladı.
Turizmin önemli geçim kaynağı olduğu Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde sahilleri kiralayan şezlong ve şemsiye işletmeleri, kâr amacıyla kiraladıkları alanların dışına yayılarak halka açık alanları adeta istila ediyor.
Belediyelerin gerekli denetimleri yeterli ölçüde gerçekleştirmemesi ise bazı kıyılarda halkın bu plajlara erişimini neredeyse imkansız hale getiriyor.
Havlu Hareketi şimdiye dek İzmir‘deki Çeşme, Güzelbahçe, Foça ile Balıkesir‘deki Ayvalık sahilleri başta olmak üzere Ege ve Akdeniz kıyılarında yankı uyandırdı.