ManşetHayvan Hakları

Adalılar bir yıl önce ruam hastalığı sebebiyle öldürülen atları anacak

0

Adaların Atları Platformu geçtiğimiz yıl Büyükada‘da ruam hastalığına yakalandığı gerekçesiyle öldürülen atlar için, atların gömüldüğü arazide bir anma töreni yapacaklarını duyurdu.

Yapılan açıklamada “Acımız ve sevgimizle, 18 Aralık 2020 cuma günü saat 11.30’da Büyükada’da, kaybettiğimiz yüzlerce atın gömülü olduğu yerde olacağız. Mezarsız atları anacağız” ifadeleri kullanıldı.

‘En az 708 at öldü’

Platformdan yapılan açıklamada, “Bir yıl oluyor. 19 Aralık 2019’da Büyükada “ruam” olduğu iddia edilen 81 atın öldürülmesiyle başlayan süreç, bir yılda atlara sadece felaket getirdi. Bir yılda atlar için iyi olacak hiçbir şey yapılmadı” denildi.

Açıklamada ruam denilerek öldürülen ve hastalık raporları açıklanmayan 105 atı ardından en az 708 atın öldüğü belirtildi. 818 atın ve 27 tayın ada dışına sürüldüğü belirtilen açıklamada “Ada dışına sürülen arların durumları hakkında bilgi yok. 100 kadar at ise hala hapis” ifadeleri kullanıldı.

Atlar için açılan toplu mezarlar

Neler yaşandı?

Adadaki ruam hastalığı sebebiyle öldürülen atların toplu mezar görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından uzun yıllardır fayton karşıtı mücadele veren hayvan hakları örgütleri atların sağlığına kavuşturulması ve adalarda faytonların yasaklanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Saraçhane binası önünde yaşam nöbetine başlamıştı.

Yapılan diyaloglar sonucunda İBB atları satın aldığını, fayton kullanımının yasaklanacağını duyurmuştu. Bunun üzerine başlatılan yaşam nöbeti ise sona erdirilmişti.  Ayrıca İBB elektrikli araçları filosuna eklediğini duyurarak Adalar’da ulaşım amacıyla artık bu araçların kullanılacağını söylemişti.

Adaların Atları Platformu ise faytonun Adalar’da kültürel bir gelenek olduğunu belirterek atların ada dışına gönderilmesine karşı kampanya yürütüyordu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.