Adalarda atlı faytonların kaldırılması talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önündeki Saraçhane Parkı’nda başlatılan Yaşam Nöbeti 41. gününde sona erdi.
Yaşam Nöbeti’ndeki hayvan hakları aktivistleri, adalarda sembolik faytonların da kaldırılması ve atların sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmelerinin sağlanmasına dair taleplerinin yerine getirildiğini söyledi.
Atların sembolik kullanımına itiraz
İBB Meclisi‘nde geçtiğimiz 16 Ocak tarihinde 277 adet tescilli fayton plakasının 250 bin TL bedelle, atların tanesinin de 4 bin TL bedelle satın alınması kararı kabul edilmişti. Kararda adalarda atların artık ulaşım aracı olarak kullanılmayacağı da söylenmişti.
Atların yalnızca ulaşım aracı olarak değil nostalji olarak kullanılmasını da kabul etmeyeceklerini söyleyen eylemciler, bu sözü alana kadar çadırlı eylemlerine devam edeceklerini İBB önünde yaptıkları basın açıklamasıyla belirtmişlerdi. Eylemciler, ayrıca atların rehabilitasyon merkezlerinde bakılmasını ve süreç hakkında şeffaf bilgi paylaşımı yapılmasını istemişlerdi.
Talepler büyük ölçüde karşılandı
Yaşam Nöbeti bugün yaptığı açıklamada taleplerinin büyük ölçüde karşılandığı müjdesini paylaştı. Aktivistler, “Bugüne kadar İBB Başkanlığı ve temsilcileri,İstanbul Valiliği, Adalar Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü başta olmak üzere birçok kamu kurumuyla yaptığımız görüşmeler, tüm havan özgürlüğü aktivistlerinin taleplerinin kabul edildiğini ‘sembolik’, ‘turistik’, ‘nostaljik’ vb. isimler altında da olsa atlı faytonların artık devam etmeyeceğini gösteriyor” bilgisini paylaştı. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
#YaşamNöbeti etrafında biraraya gelmiş hayvan özgürlüğü mücadelesi veren, hayvan hakları hareketinin çeşitli bileşenleri olarak artık Adalar’daki atların ‘sahip’lerinden satın alınması ve rehabilitasyon merkezlerinde yaşamlarına özgürce devam etmeleri için uygun koşulların yaratılmasına odaklanmış bulunmaktayız.
‘Takipçisi olacağız’
Fayton zulmü altında yıllardır sömürülerek çalıştırılan 1300’e yakın atın yaşatılması, kamu kurumları tarafından finanse edilecek bakım ve yaşam ortamlarına ulaştırılması, yaşam şartlarının bizlerin de içinde yer alacağı hayvan hakları kurumları tarafından denetlenmesi ve yaşamlarının sonuna kadar sömürülmeden yaşayabilmeleri artık öncelikli gündemimiz haline gelmiştir.
‘Son kafes kırılana kadar devam’
Grup, açıklamanın devamında 41 gündür sürdürdükleri Yaşam Nöbeti’ni sonlandırdıklarını duyurdu. Aktivistler, sonraki süreçte şu anda Adalar’da yaşayan 1300’e yakın atın hayvan haklarına ilişkin denetim mekanizmalarının kurulduğu yeni yaşam alanlarına alınması sürecinin takipçisi ve katılımcısı olacaklarını ve atların sağlık ve güvenliğini sağlamak adına çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Açıklama şu ifadelerle sona erdi:
Hayvanları yemek, giyecek, denek, taşıt, köle ve eşya statüsüne koyan bu sömürü düzeninde; özgürlük, eşitlik ve adalet diye haykıran vegan aktivistler; hayvan hakları mücadelesine yaşam nöbetiyle yeni bir bakış açısı getirmiştir. İneğin, tavuğun, balığın özgür olduğu vegan bir dünyanın temellerini atarken; yaşam nöbeti direnişini başlatan ve “Tüm Hayvanlara Özgürlük!” diyen aktivistler; hayvan hakları mücadelesinin bütün hayvanlar için olması gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Birlikteliğimizden aldığımız dayanışma gücü, Burak Özgüner’den aldığımız umut ve ilhamla tüm hayvanların özgürlüğüne koştuğu günleri birlikte örüyoruz. Son kafes kırılana dek; hayvan sömürüsü ve köleliğine karşı özgürlük, katliama ve ölüme karşı yaşam!