ManşetKent

Betonada’ya dönüştürülen Yassıada Varlık Fonu’na mı devrediliyor?

0

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 2 milyar TL harcanarak yapılan otel ile “beton kayalığına dönüştürülen” Yassıada‘nın Varlık Fonu’na devredilip yabancı bir yatırımcıya satılacağı iddialarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay‘a sordu.

Bekaroğlu, zararla sonuçlanan bu yatırımın yapılmasında sorumluluğu olan tüm kamu görevlileri ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile TOBB yönetimi hakkında Devlet Denetleme Kurulu’nun harekete geçirilmesini istedi.

Bekaroğlu, soru önergesinde Yap-İşlet-Devret kapsamında yapılan 5 yıldızlı Katre Island Otel’in 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldığını hatırlattı. Otelin geçen 2 yılda çoğunlukla TOBB ile ona bağlı kurumların etkinlik, toplantı ve konaklamaları için kullanıldığını hatırlatan Bekaroğlu, “Bugünlerde ‘zarar ettiği’ için devredileceği, otelin rezervasyonlara kapatıldığı, otele telefonla ulaşarak rezervasyon yaptırmak isteyenlere ‘tadilatta olduğumuz için kapalıyız’ yanıtı verilerek oda satışı yapılmadığı, internet üzerinden de oda satın almak isteyen kişilerin ise ‘müsait oda yok’ uyarısıyla karşılaştıkları yönünde iddialar yer alıyor” dedi.

‘Cumhurbaşkanlığı’na verilebilir’

Bekaroğlu, önergesinde 29 yıllığına oteli işletme hakkına sahip olan TOBB’a bağlı Gümrük ve Turizm İşletmeleri Genel Müdürü Ömür Gebeş’in, “‘Demokrasi ve Özgürlükler adası’ndaki işletme hakkını kamuya devretmek için görüşmeler başladı” şeklinde açıklamalarına da dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oteli ve adayı aldıktan bir süre sonra Cumhurbaşkanlığı’na devredeceği, adanın İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı’nın kullanacağı yerlerden birisi olma ihtimali bulunduğuna dair iddialara da vurgu yapan Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan şu sorularına cevap istedi:

‘Zarar nasıl karşılanacak?’

  • Yazılı, sözlü ve görsel medyada yer alan söz konusu haber ve iddialar doğru mudur?
  • Eni 195 uzunluğu 740 metre olan Yassıada’da 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan planla yüzde 65 yeni inşaat yapma izni verilmesinin ve adanın adeta bir beton yığınına dönüştürülmesinin nedeni nedir?
  • TOBB’a bağlı Gümrük ve Turizm İşletmelerine 29 yıllığına işletme hakkı verilerek “Yap İşlet Devret” modeli ile gerçekleştirilen proje neden işletilemez duruma gelmiştir? Bu proje neden başarısızlıkla sonuçlanmıştır?
  • Türkiye’deki tüm sanayi, ticaret ve borsa üyelerinin aidat ödeyerek üye olmak zorunda olduğu TOBB’un yaklaşık 2 milyar TL civarında olduğu belirtilen zararı nasıl karşılanacaktır?
  • Söz konusu zarar Merkezi Yönetim Bütçesinden mi karşılanacaktır? Projenin kamuya devri söz konusu mudur? Söz konusu projenin kamuya devrinde ne tür bir prosedür işletilecektir? Projenin kamuya devri yasal mıdır?
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oteli ve adayı aldıktan bir süre sonra Cumhurbaşkanlığı’na devir etmesi, adadaki tesislerin İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı’nın kullanacağı yerlerden birisi olması söz konu mudur?
  • Bu projenin Türkiye Varlık Fonu bünyesine alınması düşünülmekte midir? Bu durumda ne tür bir prosedür uygulanacaktır? İşletilmesi için ayrı bir şirket kurulması düşünülmekte midir?
  • Otelin, işletmesine cazip bir koşul sağlanması durumunda yabancı yatırımcı Ömer Alfardan’ın talip olduğu yönündeki son dönemde medyada yer alan haberler doğru mudur? Bu durumda söz konusu tesislerin adı geçen yatırımcıya hangi ihale usulüne göre verilmesi düşünülmektedir?
  • Türkiye Varlık Fonu bünyesine alınması durumunda bu tesislerin yabancı yatırımcılara ihalesiz bir biçimde devri söz konusu olabilir mi?
  • Söz konusu projenin zararla sonuçlanması ile ilgili olarak yapım ve tasarımından sorumlu olanlar dahil, bu yatırıma karar verenler ve işletmesini başarıyla yürütecek koşulları oluşturmayan kamu görevlileri ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve diğer TOBB yetkilileri hakkında gerekli inceleme araştırma ve soruşturma yaptırmayı, bu nedenle Devlet Denetleme Kuruluna görev vermeyi düşünüyor musunuz?

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.