EkonomiManşetTürkiye

Fahiş fiyat artışları sebebiyle Bakanlık marketlerden savunma istedi

0

Ticaret Bakanlığı, son dönemde fiyatlarında ciddi artışlar yaşanan ve artan fiyatları konusunda şikayetler gelen ayçiçek yağı, yumurta, tavuk ve bebek mamasına yönelik tedarikçi ve marketlerden savunma istedi.

Bakanlık tarafından başta gıda ve temel tüketim ürünlerinde olmak üzere saha denetimleri artırıldı.

Para cezası uygulanacak

Milliyet‘in haberine göre, Bakanlık fiyat artışlarının tespiti için 19-20 Ocak’ta ülke genelinde temel ihtiyaç ürünlerine yönelik fiyat denetimleri yaptı ve 562 işletmede toplam 9 bin 870 ürünü inceledi. Bazı yerel ve ulusal marketlerden savunma istendi.

İnceleme sonucunda ise veriler Haksız Fiyat Değerlerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilecek. Firmaların savunmalarının alınmasının ardından haksız fiyat artışı yapanlar hakkında 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Stokçuluk faaliyetinde bulunanlara ise 50 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Bugüne kadar 3 bin 208 dosya karara bağlandı

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Adalet, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman Bakanlıkları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), üretici ve tüketici örgütleri, perakende sektör temsilcilerinden oluşan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu bugüne kadar 3 bin 208 dosyayı karara bağladı.

Kurul, temizlik ve hijyen ürünleri gibi temel ihtiyaç maddelerinde fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 375 firmaya 11 milyon 885 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Reklam Kurulu tarafından yapılan incelemelerde de 2020 yılında ürünlerin fiyatlarında anormal artışlar yapan ve koronavirüs salgınını aldatıcı reklamlar yoluyla fırsata çevirmeye çalıştığı iddia edilen 303 firma hakkında toplam 13,3 milyon TL idari para cezası uygulandı.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.