Enerjiİklim KriziManşet

AB’nin yenilenebilir enerji için kurduğu ‘Hidrojen Bankası’ ilk ihaleye çıktı

0
Machine for the production of hydrogen by electrolysis. Concept

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği‘nin (AB) enerji karışımında yenilenebilir hidrojenin artışını desteklemek amacıyla kurduğu “Hidrojen Bankası”nın açılışını yaptı. Komisyondan yapılan açıklamada ilk ihalenin de yapıldığı duyuruldu.

Açıklamada, bankanın, AB’nin emisyon ticareti gelirlerinden sağlanan 800 milyon avroluk kaynağı, yenilenebilir hidrojen üreticilerini desteklemeye yönelteceği belirtildi.

Buna göre, yenilenebilir hidrojen üreticileri, üretilecek hidrojenin kilogramı başına sabit prim şeklinde destek almak için teklif sunabilecek. Bu prim ile üretim fiyatı ile tüketicilerin ödemeye hazır olduğu fiyat arasındaki boşluğun doldurulması hedefleniyor.

Açıklamada, Hidrojen Bankası’nın amacı; yenilenebilir hidrojen için pazar oluşturmayı, üretim kapasitesine yönelik yatırımları teşvik etmeyi ve üretimi artırmak olarak tanımlandı. Yenilenebilir hidrojenin Avrupa’nın gelecekteki enerji karışımında özellikle de ağır sanayi ve ulaşımda önemli bir role sahip olacağı da kaydedildi.

Namibya’da yeşil hidrojen projesi başlatılıyor
Türkiye’nin ilk ‘yeşil hidrojen’ tesisini kamu-özel sektör girişimi kuracak
Japonya’da hidrojenle çalışan, karbon salmayan ilk tren martta test sürüşlerine başlıyor
Hollanda’da hidrojenle çalışacak uçak ticari uçuşlara 2028’de başlayacak
Biden’ın ‘dev hidrojen yatırımı’ iklime gerçekten yardımcı olabilir mi?
Bilim insanlarından yeşil hidrojende olası sızıntı riski uyarısı: Veri eksik, yeterli araştırma yok

Projenin, AB’nin 2050 yılına kadar emisyon azaltma hedeflerine ulaşabilmesi için karbondan arındırılmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Komisyon İdari Başkan Yardımcısı Maroš Šefčovič, geçen pazartesi günü, bir röportajda şunları söylemişti:  “Bu yeni teknolojilerin kullanımı söz konusu olduğunda küresel lider olduğumuzu açıkça göstermek istiyoruz. Ve, fosil yakıtları gerçekten yeşil hidrojenle değiştirebileceğimizi, çok düşük karbon ayak izine sahip veya hiç karbon ayak izi olmayan çelik üretebileceğimizi ve aslında yeşil hidrojenle görsel olarak güç sağlayan arabalara, otobüslere, trenlere, hatta uçaklara ve gemilere sahip olabileceğimizi… ”

2030’a kadar 10 milyon ton üretim hedefi

Komisyon açıklamasında, AB’nin 2030 yılına kadar üye ülkelerde 10 milyon ton hidrojen üretmeyi hedeflediği anımsatıldı;  başlatılan ihale sürecinde alınan tekliflerin en düşükten en yüksek fiyata doğru sıralanacağı ve ihale bütçesi bitene kadar destekleneceği bildirildi.

Teklifler, 8 Şubat 2024’e kadar alınacak. Belirlenecek projeler, 10 yıla kadar hidrojen satışlarından elde edecekleri gelirlere ek olarak sübvanse edilecek.  Ayrıca bu süre içinde 10 milyon ton hidrojen de ithal edilecek.

Hidrojen, 2022’de bloğun enerji tüketiminin yüzde 2’sinden azını oluşturuyordu ve öncelikle plastik ve gübre gibi kimyasal ürünlerin üretiminde kullanılıyordu.

Brüksel‘de pazartesi günü başlayan Hidrojen Haftası‘nda Euronews‘e konuşan Hydrogen Europe CEO’su Jorgo Chatzimarkakis, şunları söyledi:  “Avrupa’nın şu ana kadar karşı karşıya kaldığı enerji krizi, özellikle de Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgal etmesi nedeniyle, ne kadar bağımlı olduğumuzu gösterdi. Hidrojen Avrupa’da, özellikle de çok rüzgar ve güneş enerjisi olan ülkelerde üretilebiliyor. İspanya, İrlanda veya Danimarka hidrojen üretimi için mükemmel ülkelerdir. Ama dürüst olmak gerekirse hidrojeni de ithal etmemiz gerekiyor ve bu yüzden burada Güney Afrika‘yı, Brezilya‘yı ve Suudi Arabistan‘ı ağırlamaktan çok mutluyuz.”

Altyapı ve yatırım konusunda halen yapılması gereken çalışmalar bulunuyor. Ancak bazı projeler halihazırda devam ediyor. Almanya, diğerlerinin yanı sıra, Birleşik Krallık‘tan Kuzey Denizi altından 400 mil uzunluğunda bir hidrojen boru hattının inşasını düşünmesini istedi ve İspanya ile Fransa arasında yeşil hidrojeni taşıyacak bir su altı boru hattı hazırlanıyor.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.