DünyaEkolojiManşet

Namibya’da yeşil hidrojen projesi başlatılıyor

0

Namibya, küçük bir liman kasabası Lüderitz yakınlarında yeşil hidrojen projesi başlatacağını duyurdu.

Söz konusu projenin bölgeye istihdam ve yatırım sağlayacağı tahmin ediliyor.

Proje, daha önce Almanya, Belçika ve Hollanda ile imzalanan anlaşmalar sayesinde uluslararası olarak yürütülecek olsa da; Namibya, ilk projeye gerekli olan yaklaşık 9,4 milyar dolar için yeşil veya sürdürülebilir tahviller gibi seçenekleri araştırıyor.

‘Lüderitz’in üçüncü devrimi’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, Belediye Meclisi Üyesi Philip Balhoa, ülkenin güneyindeki Lüderitz için “Sonunda haritadayız” dedi.

Balhoa, önerilen yeşil hidrojen projesinin “Lüderitz’in üçüncü devrimi” olduğunu da kaydetti.

Projenin yerel halkı eğitip istihdam edeceğini ve bu sayede kasabanın yüzde 55’lik işsizlik oranını düşüreceğini tahmin eden Philip Balhoa, “Son 10-15 yıldır, belki de daha fazla zamandır ekonomik olarak ciddi mücadeleler veren bu kasabanın sakinleri proje için çok heyecanlanıyor” dedi. Lüderitz, son dönemde yüksek işsizlik oranları ve eskiyen altyapı ile mücadele ediyordu.

Proje için güneş ve rüzgar enerjisi kullanılacak

Proje, Tsau-Khaeb Ulusal Parkı‘ndaki kasabanın yakınında yer alacak ve yılda yaklaşık 300 bin ton yeşil hidrojen üretecek.

Proje teklifinin sahibi Hyphen Hydrogen Energy ise, 2026 yılında üretime başlayacak. gerekli fizibilite süreçleri tamamlandıktan sonra da 40 yıl süreliğine hak sahibi olacak.

Firma, inşaat süresince 15 bin ve operasyonlar başlayınca buna ek 3 bin iş istihdamı yaratılacağını, bunların yüzde 90’ının yerel halk tarafından doldurulacağını kaydetti.

Yeşil hidrojen sudaki hidrojen ve oksijenin ayrılmasıyla ortaya çıktığı için çevre dostu olarak biliniyor. Ancak, elektroliz için yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmadığında yüksek miktarda karbon salımı yapılıyor. Namibya ise bu proje için güneş ve rüzgar enerjisi kullanılacak.

Kömüre alternatif olarak yenilenebilir elektrik yaratma fikri

Ülkede, artık komşu ülkelerle ticaret yapmak için yeşil hidrojen trenlerinin ve boru hatlarının kullanılmasından söz ediliyor.

Lüderitz’in konumunun ideal olduğunu söyleyen Namibya Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı ve Hidrojen Müdürü James Mnyupe, hem ihracata hem de Güney Afrika‘dan ithal edilen kömüre alternatif olarak yenilenebilir elektrik yaratma fikrinden bahsetti. Mnyupe, “Fikir, yalnızca Namibya’yı yeşil bir hidrojen merkezi haline getirmek değil, aynı zamanda sentetik yakıt endüstrisinin güç merkezine dönüştürmektir” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.