İklim ve EnerjiManşet

AB’nin fosil yakıt harcamaları iklim hedeflerini tehdit ediyor

0

Avrupa Sayıştayı, “Enerji Vergilendirmesi, Karbon Fiyatlandırması ve Enerji Sübvansiyonları” raporunu yayınladı. Rapor, AB ülkelerindeki enerji vergilendirme politikalarının AB’nin iklim hedeflerini tehdit ettiğini ortaya koydu.

Komisyon, Avrupa Birliği’nin (AB) iklim hedeflerine ulaşmak için fosil yakıt sübvansiyonlarını taahhüt edildiğinin aksine uygulandığını bildirdi.

AB ülkeleri fosil yakıt için bir yılda 56 milyar euro harcadı

Reuters‘in aktardığına göre; rapor AB ülkelerinin 2019’da fosil yakıt sübvansiyonlarına 56 milyar euro harcadığını ortaya koydu. Buna göre 15 eyalette fosil yakıtlara yeşil enerjiden daha fazla harcama yapıldı.

Komisyon AB’nin iklim değişikliğiyle mücadele politikalarını baltaladığına da dikkat çekti. Raporda, ayrıca çevreye zararlı enerji kaynaklarının, karbon verimli enerji kaynaklarına kıyasla vergi avantajına sahip olabileceğine değinildi.

Yeşil Mutabakat ve karbon vergisi

2019 tarihli Yeşil Mutabakat kapsamında Avrupa Birliği’nin iklim kriziyle mücadele konusunda mevcut taahhütlerinin daha geniş ve etkili bir şekilde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Taahhütler 2050’ye kadar Avrupa’yı iklim nötr hale getirme hedefi çerçevesinde çeşitli politikaları içeriyor. Avrupa Komisyonu ise AB’nin hedefleri üzerindeki incelemeleri artırmak istiyor. Uluslararası alanda çevreye zararlı enerji tüketimini azaltmak için karbon vergisi politikası da uygulanıyor. Ek olarak iklim kriziyle mücadele kapsamında çevreye zararlı enerji tüketimini azaltmak amacıyla tüketilen fosil yakıtlardaki karbon içeriğinden karbon vergisi alınıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.