AB’nin fosil yakıt harcamaları iklim hedeflerini tehdit ediyor

AB, Avrupa Sayıştayı'nın Enerji Vergilendirmesi, Karbon Fiyatlandırması ve Enerji Sübvansiyonları Raporu'na göre sınıfta kaldı. Rapor AB ülkelerindeki enerji vergilendirme politikalarının AB’nin iklim hedefleriyle uyuşmadığını ortaya koydu.

Avrupa Sayıştayı, “Enerji Vergilendirmesi, Karbon Fiyatlandırması ve Enerji Sübvansiyonları” raporunu yayınladı. Rapor, AB ülkelerindeki enerji vergilendirme politikalarının AB’nin iklim hedeflerini tehdit ettiğini ortaya koydu.

Komisyon, Avrupa Birliği’nin (AB) iklim hedeflerine ulaşmak için fosil yakıt sübvansiyonlarını taahhüt edildiğinin aksine uygulandığını bildirdi.

AB ülkeleri fosil yakıt için bir yılda 56 milyar euro harcadı

Reuters‘in aktardığına göre; rapor AB ülkelerinin 2019’da fosil yakıt sübvansiyonlarına 56 milyar euro harcadığını ortaya koydu. Buna göre 15 eyalette fosil yakıtlara yeşil enerjiden daha fazla harcama yapıldı.

Komisyon AB’nin iklim değişikliğiyle mücadele politikalarını baltaladığına da dikkat çekti. Raporda, ayrıca çevreye zararlı enerji kaynaklarının, karbon verimli enerji kaynaklarına kıyasla vergi avantajına sahip olabileceğine değinildi.

Yeşil Mutabakat ve karbon vergisi

2019 tarihli Yeşil Mutabakat kapsamında Avrupa Birliği’nin iklim kriziyle mücadele konusunda mevcut taahhütlerinin daha geniş ve etkili bir şekilde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Taahhütler 2050’ye kadar Avrupa’yı iklim nötr hale getirme hedefi çerçevesinde çeşitli politikaları içeriyor. Avrupa Komisyonu ise AB’nin hedefleri üzerindeki incelemeleri artırmak istiyor. Uluslararası alanda çevreye zararlı enerji tüketimini azaltmak için karbon vergisi politikası da uygulanıyor. Ek olarak iklim kriziyle mücadele kapsamında çevreye zararlı enerji tüketimini azaltmak amacıyla tüketilen fosil yakıtlardaki karbon içeriğinden karbon vergisi alınıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR