İklim Krizi

AB’den geri adım; uçuşta karbon vergisi kalktı

0

Avrupa Birliği, uçakların yurt içi ve yurt dışı uçuşunda karbon salınımı için ayrıca vergi vermesini öngören planlarından uluslararası baskı nedeniyle vazgeçti. Özellikle ABD ve Çin, görüşüldüğü dönemden beri karbon vergisine karşı çıkıyordu.

Avrupa Komisyonu’nun önerisi uçakların sadece Avrupa hava sahasında değil, gittiği her yerde karbon vergisine tabi tutulmasıydı. Fakat uzun süren görüşmelerin ardından Avrupa sahasının dışındaki vergiye kesinti getirildi.

‘Mücadele etmemiz iklim açısından daha iyi olurdu’

Avrupa Birliği İklim Komisyonu’nun başında bulunan Connie Hedegaard kararla ilgili olarak: ‘Komisyon daha tutkulu bir şekilde mücadele edebilir, bunu tercih edebilirdi. Bu Avrupa’nın kendine saygısı ve ünü açısından, daha da önemlisi iklim açısından da daha iyi olurdu. Ama şu an gördüğünüz yerdeyiz.’ dedi.

AB vergi sınırlandırmasını siyasi bir yenilgi olara görürken,  ABD’de ise  yasa koyucular kararı ‘tüketiciler için bir zafer’ olarak nitelendirdi.

Vergi önce ertelendi, sonra iptal edildi

Avrupa Birliği’nin hava sahası vergilendirme kararı 2012 yılında başlamıştı. Avrupa hava sahasına giren ve çıkan tüm uçaklarından karbon salınımı nedeniyle vergi kesiliyordu. Bu uygulamada, özellikle Çin ve ABD gibi ülkeler tarafından ‘AB’nin yasal yetki alanı dışında yaptırıma izni yok’ gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Uluslararası baskı karşısında AB , uluslararası uçuşların vergi borçlarının bir yıl ertelenmesi kararı almıştı.

(dailycaller.com / Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.