Ekonomi

AB’de mali işlem vergisinde anlaşmazlık

0

Mali işlem vergisinde görüş birliği sağlamayan AB maliye bakanları, alternatif arayışına başladı. Öte yandan, Euro Bölgesi ülkeleri İspanya’ya yönelik baskıyı artırıyor.

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin maliye bakanlarının salı günü Brüksel’de yaptığı toplantıda, mali işlem vergisi üzerinde uzlaşma sağlamadı. Ancak toplantıda, Avrupa Birliği Komisyonu ile Avrupa Birliği Dönem Başkanı Danimarka’nın haziran ayına kadar yeni bir öneri hazırlaması konusunda görüş birliğine varıldığı açıklandı.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun önerdiği mali işlem vergisi, bankalar, sigorta kuruluşları veya yatırım fonları arasındaki tahvil, hisse senedi gibi değerli kağıtların alım ve satım işlemleri tutarından yüzde 0,1 vergi alınmasını öngörüyor. Ancak İngiltere ve İsveç, mali krizin aşılmasına katkı sağlayacağı düşünülen bu öneriye karşı çıkıyor. İsveç, geçmiş yıllarda buna benzer bir vergi uyguladığı, ancak başarısız olduğu gerekçesiyle öneriye destek vermiyor. İngiltere ise bu uygulamanın sadece Avrupa değil, dünya çapında olması gerektiğini savunuyor. Öneriye destek veren ülkelerin başında ise Almanya ve Fransa yer alıyor.

Yunanistan’dan sonra gözler İspanya‘da

Öte yandan, Euro Bölgesi maliye bakanları, pazartesi akşamı Brüksel’de yaptıkları toplantıda, Yunanistan’a 130 milyar euro tutarındaki ikinci yardım paketinin serbest bırakılması için yeşil ışık yaktı. Ancak nihaî kararın Çarşamba günü verilmesi bekleniyor, zira bazı ülkelerin parlamentolarında Yunanistan’a yardım kararı şu ana kadar onaylanmadı.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının diğer önemli gündem maddesi ise İspanya’daki kriz oldu. Euro Bölgesi ülkeleri, İspanya’ya bütçe açığının kapatılması için tasarruf önlemlerinin sıkılaştırılması yönünde baskıyı artırıyor. İspanya, Avrupa Birliği Komisyonu ile birlikte 2012 için bütçe açığı hedefini yüzde 4,4 olarak belirlemiş, ancak geçtiğimiz günlerde bu hedefi yüzde 5,8’e yükselmişti. Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında yapılan görüşmelerin sonrasında İspanya’nın 2012 yılı bütçe açığı hedefi yüzde 5,3 olarak belirlendi. Ancak buna rağmen, İspanya’nın 5 milyar euro tutarına ek tasarruf önlemleri alması gerekiyor.

(DW)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.