DünyaManşet

ABD’de şok beraat kararı

0

ABD’de siyah bir genci öldürmekten yargılanan George Zimmerman hakkında verilen beraat kararı tepkilere neden oldu.

ABD’nin Florida eyaletinde Trayvon Martin adlı 17 yaşındaki siyah bir genci öldürmekten 2012 yılından beri yargılanan George Zimmerman’ın ‘meşru müdafaa’ hakkını kullandığı gerekçesiyle suçsuz olduğuna hükmedildi.

Son üç haftadır 50 görgü tanığının dinlendiği ve Amerikan medyasının canlı yayınlarla aktararak yoğun ilgi gösterdiği davada jüri heyeti, 29 yaşındaki Zimmerman’ın hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etmesine karar verdi.

Olay 2012’de meydana geldi

Olay, 2012 yılının şubat ayında Florida eyaletinde bulunan Stanford kasabasında meydana gelmişti. Babasını ziyaret etmek için Stanford’daki bir yerleşim yerine giden Trayvon Martin, orada mahalle bekçisi olarak devriye gezen George Zimmerman’la karşılaşmıştı.

Üzerinde kapüşonlu bir mont olan Martin’den şüphelenen ve ardından Martin’i silahıyla vuran Zimmerman, mahkemede verdiği ifadede ise meşru müdafaa hakkını kullandığını söylemişti. Ancak iddia makamı ve davaya katılan müdahil avukatlar, Zimmerman’ın silahsız Martin’den ten rengi nedeniyle şüphelendiği ve bu nedenle ateş ettiğini savunuyordu.

Irkçılık tartışmaları

Ülkede ırkçılık tartışmalarına yol açan ve ömür boyu hapis istemiyle yargılanan Zimmerman hakkında verilen karar ülkede tepkilere neden oldu. Martin’in ırkçı bir cinayete kurban gittiğini savunanlar mahkeme binasının önünde kararı protesto ederken, sivil toplum kuruluşları kararı kınadı.

ABD’deki Afro-Amerikan kuruluşlarından NAACP, olayla ilgili yeni bir soruşturma açılmasını talep ederek “Adalet Bakanlığı’ndan Trayvon Martin’in vatandaşlık haklarının ihlal edilmesiyle ilgili inceleme başlatmasını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Aile üzüntülü

Martin Ailesi’nin avukatı Benjamin Crump da mahkemenin aldığı karar nedeniyle derin üzüntü duyduklarını belirterek ailenin acı çektiğini dile getirdi. Karar açıklanırken duruşma salonunda bulunmadıkları belirtilen Martin Ailesi, daha sonra Twitter üzerinden yazdıkları mesajda, kalplerinin kırık olduğunu ve oğullarına büyük sevgi duyduklarını belirtti.

Zimmerman’ın avukatı Mark O’Mara ise alınan karardan memnuniyet duyduklarını belirterek “Sonuç, beni çok ama çok mutlu etti” şeklinde konuştu. Zimmerman ise kararla ilgili bir açıklama yapmadı. Ancak yakınları Zimmerman’ın can güvenliğinden kuşku duyduklarına dair açıklamalar yaptı. Zimmerman’ın erkek kardeşi Robert Zimmerman “O artık hayatının geri kalanını dikkat ederek geçirmek zorunda” diye konuştu.

Obama da tepki göstermişti

Olay Stanford Emniyet Müdürü’nün de görevden alınmasına neden olurken iki kız babası ABD Başkanı Barack Obama da “Bir oğlum olsaydı, Trayvon gibi görünüyor olacaktı” diyerek tartışmalara müdahil olmuştu.

(DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.