KadınManşet

ABD’de kürtaj hakkı eylemlerinde kongre üyeleri gözaltına alındı

0

ABD‘de, Yüksek Mahkeme‘nin kürtajı anayasal hak olarak gören 1973 tarihli kararının iptaline karşı protesto ve direniş eylemleri sürüyor. Kürtaj kanunlarını eyaletlerin inisiyatifine bırakan karara karşı dün, başkent Washington‘daki Yüksek Mahkeme önünde eylem yapan ve aralarında Kongre’nin Demokrat Partili üyelerinin bulunduğu 34 kişi gözaltına alındı.

 ABD’de tartışmalı karar: Kürtaj hakkını Anayasal güvence altına alan mahkeme kararı iptal

Gözaltına alınan 17 kongre üyesi arasında Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar gibi tanınmış aktivist vekiller de bulunuyor. Demokratlar, dijital sağlık verilerini de kürtaj cezalarından korumak istiyor.

Vekillerin de dahil olduğu kalabalık “Geri dönmeyeceğiz”, “Bizim bedenimiz, bizim seçimimiz” sloganları atarak Kongre Binası’ndan Yüksek Mahkeme’ye kadar yürüdü. Yürüyüşe müdahale eden polis, “trafiği ve  gündelik yaşamı engellediğini, halkı rahatsız ettiğini” iddia ettiği eylemcilerden tutuklanmak istemiyorlarsa alandan ayrılmalarını istedi; şarkı söyleyerek ve slogan atarak “yasadışı gösteri yaptıklarını söyledi.

Protestocuların vazgeçmemesi üzerine 17 milletvekilinin de aralarında olduğu 34 kişi gözaltına alındı. 

Protesto eylemine katılan erkek Demokrat temsilcisi Andy Levin v de gözaltına alınanlar arasında.

Polis ayrıca, bazı milletvekilleri de dahil olmak üzere gösteriye katılanların kimlik bilgilerini aldı ve fotoğraflarını çekti.

ABD’li kadınlar ve yasaya karşı olanlar, geçen ayın sonunda verilen kararın ardından günlerdir ülkenin çeşitli yerlerinde protesto gösterileri yaparken, aralarında Amazon ve Google’un da olduğu büyük şirketler, yasak getirilen eyaletlerdeki çalışanlarının, kürtaj olabilmeleri için diğer eyaletlerdeki hastanelere gidişini kolaylaştıracak ek önlemler açıklamıştı.

ABD’de 140 müzisyenden kürtaj mektubu: Bedenine sahip değilsen özgür değilsin

Eylemde konuşan milletvekilleri, kürtaj hakkına erişimi korumak için savaşmaya devam edeceklerine söz verdi.

Eylemde gözaltına alınan milletvekillerinden İlhan Omar, o anlara ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşarak “Kongre üyesi diğer arkadaşlarımla bugün Yüksek Mahkeme önünde sivil direniş gösterirken gözaltına alındım. Üreme haklarıma ilişkin saldırılar konusunda elimden geleni yapmayı sürdüreceğim” dedi.

Kongre üyesi Veronica Escobar da Twitter hesabından “Kürtaja erişim hakkını gururla savunduğu için Yüksek Mahkeme önünde gözaltına alındığı” açıkladı, Ocasio-Cortez de reetwitledi.

Massachusetts Temsilcileri Katherine Clark ise  yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetçi Parti bizi zamanda geriye götürmeye ve haklarımızı elimizden almaya kararlı. Ben onların öfkesi devam ederken kenarda durmayı reddediyorum.” dedi: “Öfkeliyim ve kalbim kırık, kürtaj hakkımız ve tüm anayasal haklarımız için gururla savaşacağım. Beni tutuklayabilirler ama özgürlüğü tutuklamalarına izin vermeyeceğiz.”

Kürtaja erişimin kısıtlanması, kadınlar ile çocukları yoksulluğa ve şiddete sürüklüyor

Gözaltına alınanlardan New York milletvekili Carolyn Maloney de “Kadınlar kendi bedenleri üzerinde kontrole ve üreme bakımı da dahil olmak üzere kendi sağlıklarına ilişkin kararlara sahip değilse demokrasi olmaz. Üreme haklarına saygı duyulduğu ve korunduğu bir devleti temsil etme ayrıcalığına sahibim – en azından yapabileceğim bir şey var” diye konuştu.

Biden yönetimi de kararı delmenin yollarını arıyor. Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat vekillerden oluşan kongre grubu House Democrats, geçen hafta biri Roe v. Wade olarak bilinen kararı by-pas eden diğeri ise bir kişinin yasal kürtaj için diğer eyaletlere seyahat etme hakkını koruyan iki tasarıyı onayladı. Ancak, bu önlemlerin Senato’dan geçmesi için yeterli desteği alması beklenmiyor.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.