Ekonomi

ABD’de bütçe açığı yeni bir rekora gidiyor

0

Amerika Birleşik Devletleri’nde bu yıl bütçe açığının 1,48 trilyon dolara çıkabileceği açıklandı.

Kongre Bütçe Dairesi’nin bu öngörüsü gerçekleşirse, (CBO) 2009’da resesyon dönemindeki bütçe açığının da üzerine çıkılacak ve bu yeni bir rekor olacak.

CBO, Amerikan Başkanı Barack Obama’nın Kongre’yle yeni bir ekonomik canlandırma paketi üzerinde uzlaşması sonrasında bütçe açığına ilişkin tahminlerini revize etti. Kongre Bütçe Dairesi daha önce bu yılki açığın 1 trilyon 70 milyar dolar olarak öngörmüştü.

Yeni ekonomik canlandırma paketi eski Başkan George Bush dönemindeki vergi indirimlerinin ve işsizlik ödeneklerinin devam etmesini öngörüyor.

Kongre tarafından görevlendirilen ve federal yönetimin mali durumuna ilişkin tarafsız değerlendirme yapan Bütçe Dairesi, bütçe açığının orta vadede keskin bir şekilde azalabileceği tahmininde bulundu.

Daire bununla birlikte, 2011’e ilişkin tahminin Kongre’nin bütçe açığını daha artırabilecek başka düzenlemelere gitmeyeceği öngörüsüyle yapıldığına dikkat çekti.

CBO’ya göre, 2011’deki bütçe açığı gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 9,8’ine ulaşacak.

Daire, işsizlik ve enflasyon gibi dizi alandaki öngörülerinin gerçekleşmesi durumunda borç seviyesinin 2021’e kadar gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 62’sinden yüzde 77’sine çıkacağını belirtti. (BBC)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.