Ekonomiİklim KriziManşet

ABD’de bu yılki iklim afetleri şimdiden tüm yılların rekorunu kırdı: Toplam hasar 57,6 milyar dolar

0

Ocak-Ağustos arasında ABD’de meydana gelen hava ve iklim afetlerinin sayısı rekor kırarak 23’e ulaşırken, her bir afette zararın boyutu 1 milyar doları aştı.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2020 yılında 22 olan iklim afetleri sayısı rekoru, 2023’ün ilk sekiz ayında geride bırakıldı.

Bu afetler arasında ağustosta Hawaii‘de çıkan yangınlar, ilkbaharda Kaliforniya‘da meydana gelen sel ve 30 Ağustos’ta Florida’yı vuran Idalia Kasırgası da yer alıyor.

NOAA, 2023’te ağustos sonuna kadar yaşanan felaketlerin toplamda 253 kişinin ölümüne ve 57,6 milyar dolardan fazla zarara yol açtığını bildirdi.

Batı Yakası‘ndaki Hilary Tropik Fırtınası ve Güney ve Ortabatı‘yı etkileyen kuraklık olmak üzere iki olayın daha yol açtığı zararlar incelenirken, bunların da milyar dolarlara mal olmuş olabileceği düşünülüyor.

‣ İnsan kaynaklı iklim değişikliği aşırı hava olaylarını şiddetlendirecek
‣ Sıcak dalgaları ve aşırı hava olayları neden artıyor?

‘Afetler, iklim değişikliğinin yadsınamaz parmak izlerini taşıyor’

Endişeli Bilim İnsanları Birliği‘nin iklim ve enerji programı politika direktörü Rachel Cleetus, şunları söyledi:

Şimdiye kadarki en sıcak yıllardan biri olma yolunda ilerleyen, içinde olduğumuz yılda rekor kıran bu rakamlar, birçoğu iklim değişikliğinin parmak izlerini yadsınamaz bir şekilde taşıyan maliyetli felaketlerdeki kötüleşen eğilimin son kanıtıdır ve şok edicidir.”

NOAA’nın bu olayları takip etmeye başladığı 1980 yılından bu yana, ABD’de bu tür afetlerin maliyetleri güncel enflasyona göre 371 milyar dolara mal oldu.

1980-2022 arasında bu tür afetlerin meydana gelme sıklığı yılda ortalama 8,1 iken, bu sayı 2018-2022 arasında 18’e yükseldi.

Avrupa Birliği iklim gözlemcisi Copernicus İklim Değişikliği Servisi geçen hafta yaptığı açıklamada, 2023’ün insanlık tarihinin en sıcak yılı olmasının muhtemel olduğunu ve Kuzey Yarımküre’de kaydedilen en sıcak yaz mevsiminin yaşandığını belirtti.

‣ İklim krizi: Avrupa’da aşırı hava olayları 40 yılda 195 bin can aldı
‣ İklim krizi: Aşırı hava olayları artarken can kayıpları nasıl azalıyor?
‣ İklim krizi: 2022’de Türkiye’de aşırı hava olayları rekor kırdı

En yüksek zarar 2017’de meydana gelmişti

NOAA verilerine göre ABD, geçtiğimiz ay kayıtlara geçen en sıcak dokuzuncu ağustos ayını yaşadı.

2023 yılı milyar dolarlık felaketin en fazla yaşandığı yıl olmasına rağmen, toplam ekonomik zarar açısından diğer yılların gerisinde kaldı.

Eylül 2022’de Florida’yı vuran Ian Kasırgası 152 kişinin ölümüne ve 112,9 milyar dolar değerinde zarara yol açmıştı.

En yüksek maliyetli yıl ise güncel enflasyona göre 383,7 milyar dolarlık zararla 2017 olmuştu. Bu zararın büyük bir kısmı arka arkaya meydana gelen Harvey, Irma ve Maria Kasırgalarından kaynaklanmıştı.

İklim değişikliği dünya çapında aşırı hava olaylarını nasıl etkiliyor?

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.