LGBTİ+DünyaManşet

ABD’de bir ilk: Açık trans kadın, üniversitenin Kadın Çalışmaları departmanının başına getirildi

0

2014’ten beri üniversitede bir İngiliz edebiyatı profesörü olan Catherine Fitzpatrick, ülkede bir Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Programı’nı yöneten ilk açık trans kadın oldu.

Fitzpatrick görev kendisine teklif edildiğinde yaşadığı hissi “kendiliğinin nihai onayı” olarak tanımladı:

Sanırım artık Rutgers Üniversitesi’nin Kadın Çalışmaları bölümünden gelen bölüm başkanlığı önerisini kabul ettiğimi açıklayabilirim ve nihayet artık o kadim soruya cevap verebiliriz: ‘Geçiş sürecimin bittiğinden ne zaman emin olurum?’

‘Trans haklarıyla sınırlı kalmak istemiyorum’

Fitzpatrick’in Twitter‘daki paylaşımı pek çok kişiden olumlu dönüşler alsa da, kendisinin aktardığına göre, üniversitenin seçiminden ötürü gelen nefret paylaşımları da yok değil. Fitzpatrick, yeni görevinin trans kadınların kadın mücadelesinde yerini sorgulayan bazı feminist grupların da tepkisini çekeceğini tahmin ediyor.

Her ne kadar Fitzpatrick Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları departmanını trans bir kadının yönetmesinin “güzel bir olay” olduğunu düşünse de, kendisinin konumu yüksekte olan bir başka beyaz öğretim görevlisi olduğunun unutulmamasını istiyor:

Yalnızca transların sorunlarıyla ilgilenmek istemiyorum. Bu konuyu çok daha geniş bir perspektiften almak, ırk, engellilik ve seks işçilerinin haklarını da içerecek şekilde genişletmek istiyorum.

Aynı zamanda yazar şair ve performans sanatçısı olan Fitzpatrick’in pek çok ödülü de bulunuyor.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.