Dünyaİklim KriziManşet

Moskova’da iklim krizi etkisi: 120 yılın en sıcak haziran günü yaşandı

0

Rusya’nın başkenti Moskova’da pazartesi günü sıcaklıklar 34,7 dereceye çıktı. Böylece şehir, 1901 yılından bu yana kaydedilen en yüksek haziran sıcaklığını yaşamış oldu.

Rusya’nın Meteoroloji Servisi Roshydromet‘ten Marina Makarova, “Bu günlerde Moskova’da kaydedilen sıcaklıklardaki artış 120 yıldır görülmemiş bir şey. Bunun nedeni küresel iklim değişikliği” açıklamasını yaptı.

St. Petersburg’ta rekor

Moskova’nın 600 kilometre kuzeybatısındaki St. Petersburg‘da da bu ay sıcaklarlar oldukça yükseldi. 1998’den bu yana ilk kez 34 dereceye varan sıcaklıklar kaydedildi.

Sıcaklıklar artıyor

İklim değişikliği ile birlikte, sıcak hava dalgalarının daha sık ve yoğun hale geleceği ve etkilerinin daha yaygın hale geleceği tahmin ediyor.

Rusya’da son yıllarda sayısız sıcaklık rekoru kırıldı ve Haziran 2020’de Verkhoyansk kasabasında 38 derece sıcaklık kaydedildi. Söz konusu ölçüm, Kuzey Kutup Dairesi üzerinde kaydedilen en yüksek sıcaklık olarak tarihe geçti.

Sibirya’da artan sıcaklıklar yıkıcı selleri ve orman yangınlarını da beraberinde getiriyor. Ayrıca  Rusya’nın geniş topraklarının yaklaşık üçte ikisini kapsayan permafrostun erimesine de katkıda bulunuyor ve iklim krizini besliyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.