Dünyaİklim KriziManşet

ABD’de iklim krizi etkisi: Sıcaklıklar bu hafta 49 derecenin üzerine çıkacak

0
Fotoğraf: Shutterstock

ABD Ulusal Hava Servisi (NWS), ülkenin batısındaki 48 milyondan fazla insanı bu hafta yaşanacak olan aşırı sıcaklar hakkında uyardı. Açıklamaya göre aşırı sıcaklık, güney ve orta Kaliforniya, Nevada ve Arizona ile birlikte Utah‘ın çoğunda hissedilecek.

Nevada ve Arizona‘da eyalet çapında sıcaklık rekorlarının kırılacağını öngören Ulusal Hava Servisi, bazı bölgelerde sıcaklıkların 49 derecenin üzerine çıkacağını bildirdi.

‘Alışılmadık sıcaklıklar’

NWS’den meteorolog Julie Malingowski, “Bu tür sıcaklıklar Haziran ayı için alışılmadık” ifadelerini kullanarak, batı ABD’yi tarihsel olarak etkileyen sıcak hava dalgalarının çoğunun Temmuz ve Ağustos aylarında meydana geldiğini ekledi.

Bununla birlikte, NWS İklim Tahmin Merkezi, sıcaklıkların yaz boyunca normalden daha yüksek olmaya devam edeceğini belirtti.

Fotoğraf: Shutterstock

Yangın tehlikesi

Diğer taraftan, ABD’nin güneybatısını etkisine alan sıcak hava dalgası, zaten bir kuraklık felaketinin pençesinde olan bölgede orman yangını endişelerini artırdı.

Ulusal İtfaiye Merkezi altı eyalette yangın çıkma tehlikesine karşı uyarı yayınladı. Saatte 65 kilometreye varan hızla esen rüzgarları olası bir kıvılcımı taşıyarak büyük yangınlara neden olabileceğine dikkat çekildi.

‘Sıcakta daha hızlı yayılıyor’

Malingowski, “Bir kuraklığın ortasındayız ve bitki örtüsü zaten stres altında. Yangınların sıcak ve kuru havalarda daha kolay başladığını ve daha hızlı yayıldığını biliyoruz” dedi.

California’da geçen yıl çıkan orman yangınları nedeniyle binlerce kişi tahliye edilmiş ve toplamda 4,2 milyon dönümden fazla bir alan yanmıştı.

Elektrik şebekesinde arıza olabilir

California eyaleti sıcak havanın elektrik şebekesinde arızaya yol açabileceğini belirterek, halkı imümkün olduğunda tasarruf etmeye teşvik etti.

California Bağımsız Sistem Operatörü (ISO) tarafından yapılan açıklamadai  “Şu anda herhangi bir kesinti veya başka bir elektrik kesintisi beklenmese de, ISO, talebi azaltmak ve ek enerjiye erişmek için bir dizi önlem alabilir” dedi.

NTV’nin aktardığına göre Vali Gavin Newsom, 24 Mayıs’ta Sacramento’da California Orman ve Yangından Korunma Dairesi Başkanı ile yaptığı görüşmede, orman yangınları ile mücadele edebilmek için 2 milyar dolarlık rekor bir bütçeye ve yangınlarla mücadele için uçak filosunun genişletilmesine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Mega kuraklık

Amerikan medyasında yer alan haberlerde ise geçen yıl tarihindeki en büyük orman yangınlarına maruz kalan California’da, su rezervlerinin olması gerekenden yüzde 50 daha düşük olduğuna, bu durumun orman yangını mevsiminin en kötü döneminde hidroelektrik santrallerinin kapanmasına yol açabileceğine değinildi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.