DünyaManşet

‘ABD Merkel’i uzun süredir dinliyor olabilir’

0

Alman Der Spiegel dergisi, Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Almanya Başbakanı Angela Merkel’i on yılı aşkı süredir dinlemiş olabileceğini bildirdi.

Haberini bir Alman Başbakanlık kaynağına dayandıran dergi, Merkel’in Başkan Barack Obama’yı konuyla ilgili olarak hafta ortasında araması sırasında, Obama’nın kendisinden özür dilediğini de belirtti.

Alman Başbakanlık sözcüsü ve Beyaz Saray, haberle ilgili bir açıklama yapmadı.

Almanya casusluk skandalıyla bağlantılı olarak istihbarat yetkililerini önümüzdeki günlerde Washington’a gönderecek.

Ulusal Güvenlik Dairesi’nin eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı bilgilerde, Amerika’nın sıradan insanlardan dünya liderlerine kadar tüm telefon ve internet iletişimi kayıtlarını tuttuğunun ortaya çıkması, küresel düzeyde tepkilere yol açtı.

Almanya ve Brezilya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde özel hayatın gizlilik haklarının korunması konusunda bir karar tasarısı sunmaya hazırlanıyor. BM diplomatları, tasarının Medeni ve Siyasi Haklarla ilgili uluslararası sözleşmenin internet faaliyetlerini de kapsaması çağrısında bulunacağını, ama ABD hakkında bir şey içermeyeceğini söylüyor.

Başkan Obama, Snowden’ın sızdırdığı bilgilerin ardından Amerika’nın istihbarat toplama faaliyetlerinin gözden geçirilmesi emri vermişti.

‘Amerikan istihbarat tarihinin en büyük sızıntısı’

Merkezi İstihbarat Dairesi’nin (CIA) eski başkan yardımcılarından Michael Morrell, televizyonda yaptığı açıklamada, Snowden’ın açıklamalarının, Amerikan istihbarat tarihinde yaşanan en büyük sızıntı olayı olduğunu söyledi.

CBS televizyonunun 60 Minutes programında açıklama yapan Morrell, Snowden’ın sızdırdığı en önemli gizli bilginin, “Kara Bütçe” diye adlandırılan ve Amerika’nın istihbarat faaliyetlerine aktarılan örtülü ödeneğin ortaya çıkması olduğunu söyledi. Morrell, Snowden’in açıklamalarının Amerika’yı daha fazla tehlikeye attığını, bundan böyle teröristlerin sızan bilgilerden yararlanıp daha dikkatli olacağını belirtti.

Washington Post gazetesinde cuma günü yayınlanan bir haber, Amerikalı yetkililerin, Rusya, Çin ve İran hakkında işbirliği yaptığı ülkelerin istihbarat servislerini uyardığını bildirmişti. Snowden’ın basına sızdırdığı bilgilerde bu işbirliğine ayrıntılı biçimde yer veriliyor.

(VOA)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.