Manşetİklim Krizi

AB ülkeleri karbon vergisi konusunda anlaştı

0

Avrupa Birliği (AB) KonseyiAB üye ülkelerinin  karbon kaçağını önlemek için gümrük sınırlarında uygulanacak vergi konusunda anlaştığını açıkladı.

Karbon Sınır Ayarlama Mekanizması (CBAM) yönetmeliğine dahil olarak önerilen yeni vergi, AB’nin sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine kıyasla yüzde 55 azaltmak için tasarlanan AB iklim değişikliği politikalarının çerçevesinde Temmuz 2021’de Konsey’e sunulmuştu.

Yeni önlem, hidrojen dahil yeni yeşil teknolojilere yatırımları ve Birlik dışı ülkeleri iklim değişikliğiyle mücadele için karbon fiyatlandırma politikaları oluşturmaya teşvik etmeyi de amaçlıyor. 

Amaç, yurt dışında üretilip ithal edilen malların maliyetini, karbon düzenlemelerine uyarak üretim yapan AB üreticilerinin ödeyeceği maliyeti  CO2 emisyonları cinsinden eşitlemek.

Buna göre, bloğa üçüncü ülkelerden ithal edilen çimento, alüminyum, gübre, elektrik, demir ve çelik gibi karbon yoğun mallara bir ücret uygulayanak. İdari yükü azaltmak için, ithalatın üçte birini oluşturan 164 doların altında olan mallar vergiden muaf tutulacak.

Konsey’in üzerinde anlaştığı plan, ilerleyen günlerde detaylarının müzakere edilmesi ardından yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu‘nda onaya sunulacak. Parlamento temmuz ayına kadar kararını açıklayacak.

Öte yandan endüstrilerin, karbon konusunda daha hafif düzenlemelere sahip ülkelere kaçması konusunda endişeler de var. Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, “Ekonomimizin Avrupa’daki rekabet gücünü korumalıyız” dedi.

Bu yüzden vergiler, Avrupa’daki endüstrilerin rekabetçi kalmaları için AB karbon piyasası kapsamında uygulanan CO2 serbestilerinin yerini kademeli olarak alacak. Tarife kuralları onaylandıktan sonra, 2023’te üç yıllık bir geçiş aşaması başlayacak. AB üye ülkeleri, mekanizmanın Ocak 2026’ya kadar tam olarak yürürlüğe girmemesi konusunda anlaştı.

Vergiden elde edilen gelirin AB bütçesine girip girmeyeceği de dahil olmak üzere ayrıntıların önümüzdeki müzakerelerde tartışılması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi Valdis Dombrovskis Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, Emisyon Ticareti Planının (ETS) revizyonu ve yeni öz kaynaklar gibi bazı konuların hala anlaşma gerektirdiğini söyledi.

AB maliye bakanlarının salı günü Brüksel‘de bir araya gelip müzakereleri başlatmayı kabul etmesinden sonra açıklama yapan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, anlaşmanın “Avrupa iklim politikası için bir zafer” olduğunu söyledi.

“Sektördeki karbon emisyonlarını azaltmak için gösterdiğimiz çabanın, daha fazla karbon içeren ürünler ithal ettiğimiz için boşa gitmesini istemiyoruz” diyen Maire, “Bu, iklim değişikliğine karşı mücadelede ileriye doğru atılmış büyük bir adım. Bu mekanizmayı getiren ilk kıta olacağız” dedi.

Şu anda AB başkanlığını yürüten Fransa, anlaşmayı AB başkanlığının hedeflerinden biri olarak belirlemişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.