LGBTİ+Manşet

AB: Türkiye, LGBT bireylerin haklarını ihlal etmeye devam ediyor

0

Avrupa Birliği Türkiye İlerleme Raporu’nda Türkiye’deki LGBT bireylerin  Ayrımcılıkla Mücadele Yasası, çalışma hayatı, adalete erişim, medya ve askerlik alanlarındaki durumuna ayrıntılı yer verildi. İşte Rapor’un ilgili bölümleri:

Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu Yasa Tasarısı LGBT’lere güvence sağlamıyor!
Hükümet, ‘cinsiyet kimliği’ ve ‘cinsel yönelim’ nedenleriyle yapılan ayrımcılıklara ilişkin tüm ibareleri Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu kuracak yasa tasarısından çıkarmıştır. Eşcinselliğin Türkiye’de suç olmamasına rağmen, Türkiye, Avrupa Birliği destekli, bütün Devletleri eşcinselliği suç olmaktan çıkarmaya çağıran, yargısız infazlar ve yasadışı cinayetler ile ilgili kararını desteklememiştir.Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler (LGBT), ayrımcılığa, korkutulmaya ve şiddet suçlarına maruz kalmaya devam etmiştir.
Çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığı devam ediyor!
LGBT çalışanların ve kamu görevlilerinin cinsel yönelimlerine bağlı olarak işten çıkarıldığı işyerinde ayrımcılık vakaları yaşanmıştır. Bir dizi dava ve adli kovuşturma devam etmektedir. Türk Ceza Kanunu’nun ‘teşhircilik’ ve ‘genel ahlaka karşı suçlar’ başlıklı maddeleri hâlâ LGBT bireylere yönelik ayrımcılık yapılmasında kullanılmaktadır. Kabahatler Kanunu sık sık trans bireylere para cezası kesmek için kullanılmıştır.
LGBT’lerin adalete erişimi engelleniyor; “haksız tahrik” indirimi devam ediyor!
Mahkemeler translara karşı işlenen suçların faillerine karşı ‘haksız tahrik’ prensibini uygulamaya devam etmiştir. LGBT bireyler ve insan hakları savunucuları Mayıs 2010’da Ankara’daki polis vahşeti iddialarına karşı polis tarafından açılan davalarla karşı karşıya kalmaya devam etmiştir. Polisi Haziran 2010’da Ankara’daki keyfi tutuklamalar ve vahşet nedeniyle suçlayan trans insan hakları savunucularına karşı adli kovuşturmalar hâlâ devam etmektedir. Her iki vakada da LGBT bireyler tarafından polise karşı öne sürülen şikâyetler dava ile sonuçlanmamıştır.
Muhafazakâr medya ve siyasetçiler LGBT’leri olumsuzlamaya devam ediyor!
Politik figürler ve muhafazakâr medya tarafından LGBT bireylere karşı olumsuz klişeleştirme devam etmiştir.
Kasım 2010’da Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından düzenlenen, dine ve geleneklere dayalı bir kurum olarak ‘ erdemli aile’ kavramına yoğunlaşan bir konferansta eşcinsellik ve ensest toplumu tehdit eden ‘hastalıklar’ kategorisine konulmuştur.
TSK eşcinselliği aşağılamaya devam ediyor
Türk Silahlı Kuvvetleri, eşcinselliği bir ‘psikoseksüel’ hastalık olarak tanımlayan ve eşcinsellerin askerlik hizmeti için uygun olmadığını belirten yönetmeliği muhafaza etmiştir. Askere çağrılıp eşcinsel olduklarını beyan edenler, fotoğraflı kanıtlar sunmaya zorlanmıştır. Bazıları aşağılayıcı tıbbi muayenelerden geçmiştir.
RTÜK’ün homofobik sansürleri de İlerleme Raporu’nda
Yayıncılara getirilen yayın yasakları ve yaptırımlar konusunda belirli kuralların yorumlanması ile ilgili olarak, radyo ve TV istasyonları kurulması ve yayın ilkeleri konularında yeni kanun sadece kısmi ilerleme getirmektedir. Potansiyel para cezaları önemli ölçüde arttırılmıştır. 2011 yılının başlarında, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), önceki yasaya dayanarak tarihsel karakterlerin özel hayatlarına saygısızlık(26), eşcinsellik konusunda tartışma(27), ya da filmler ve dizilerde eşcinsel sahneler(28) nedeniyle televizyon istasyonlarına uyarı veya para cezaları ile cezalandırmıştır.
26: Ocak 2011’de RTÜK Show TV’yi ünlü TV dizisi ‘Muhteşem Yüzyıl’da ülkenin Osmanlı Dönemi sultanlarının ayyaş ve çapkın olarak tasvir edilmesi gerekçesiyle uyarı cezası ile cezalandırmıştır.

27: Ocak 2011’de Habertürk ‘eşcinselliği normal göstererek Türk aile yapısına zarar verme’ gerekçesiyle para cezasına çarptırılmıştır.

28: Ocak 2011’de ATV iki erkeği yatakta göstererek Türk aile yapısına zarar verdiği gerekçesiyle uyarı cezası almıştır. Mart ayında RTÜK şifreli kanallarından birinde ‘Sex and the City 2’ filmini gösteren Digitürk’e karşı eşcinsel bir evlilik sahnesi gösterdiği gerekçesiyle idari yargılama başlatmıştır.

(Rapor’dan alınan ilgili bölümlerin çevirisi Kaos GL tarafından yapıldı.)
(Kaos GL)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.