Uncategorized

AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye’ye yaptırım uyarısı

0

Brüksel‘de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nin ilk gününde, Türkiye‘nin Doğu Akdeniz‘deki doğal gaz arama faaliyetleri ve Yunanistan’la yaşanan gerginlik görüşüldü. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ‘Kıbrıs sularında doğalgaz arama çalışmalarında ısrar etmesi durumunda, Avrupa Birliği’nin ambargo uygulayabileceğini’ söyledi.

AB liderlerinin, Türkiye’nin davranışlarını gözlemleme ve ‘provokasyonların durmaması’ halinde aralık ayında ambargo uygulamaya başlamaya karar verdikleri belirtiliyor.

‘AB, tüm seçenekleri kullanacak’ 

Von der Leyen AB’nin Türkiye’yle olumlu ve yapıcı bir ilişki istediğini, bunun Ankara’nın da çıkarına olacağını vurguladıktan sonra “Ama bu sadece provokasyonlar ve baskılar durunca olur. Ankara’nın bu faaliyetlerini tekrarlaması halinde, AB elindeki tüm enstrümanları ve seçenekleri kullanacak. Elimizde derhal uygulamaya sokabileceğimiz bir alet çantamız var” ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de, düzenlenen ortak basın toplantısında, Belarus’a yönelik ambargolar konusunda uzlaşıldığını kaydetti; “Türkiye konusunda zirveden sonraki iki hafta önemli olacak” dedi. 

Michel şöyle konuştu: “İkili bir stratejimiz vardı, siyasi diyaloğa bir şans verilmesini istediğimizi ifade ettik. Diğer yandan değerlerimiz ve Kıbrıs ve Yunanistan’a destek konusundaki kararlılığımızı gösterdik. Türkiye bizimle daha olumlu bir şekilde angaje olmak isterse, biz de buna hazırız.” 

Merkel’den ılımlı, Macron ve Kurz’dan sert mesajlar

Zirvede, Almanya Başbakanı Angela Merkel Ankara’ya “gerilimi düşürme yolunda devam etmesi” çağrısında bulunurken, “Türkiye ile ilişkilerimiz doğal olarak çok karmaşık ve tüm zorluklara rağmen AB’nin Türkiye ile yapıcı ilişkiler kurmasında büyük yarar var” derken, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron Kıbrıs’a desteğini yineledi. Macron AB üyelerinin Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile dayanışma göstermesinin ‘müzakere konusu olmaması gerektiğini’ kaydetti. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da Türkiye’ye yaptırımlar da dahil olmak üzere net bir yanıt verilmesi gerektiğini söyledi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.