Avrupa Birliği (AB) içişleri bakanları, mülteci krizini görüşmek üzere bugün Brüksel’de bir araya geliyor.
Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkenin içişleri bakanları, mültecilerin Avrupa ülkelerine nasıl dağıtılacağı konusunu ele alacak. Üye ülkeler arasında bu konuda derin anlaşmazlıklar var.
AB Komisyonu, Yunanistan, İtalya ve Macaristan’da bulunan mültecilerin üye ülkelere dağılımına ilişkin bir plan sunmuştu.
Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Polonya gibi AB’ye 11 yıl önce üye olan ülkeler zorunlu kota uygulamasına karşı çıkıyor. Bu uygulamanın Avrupa’ya daha fazla mülteciyi çekeceğini ve kapsamlı göçe alışkın olmayan toplumlarına zarar vereceğini savunuyorlar.
Mültecilerin çoğunun sınırlarına Yunanistan üzerinden AB’ye girerek vardığını kaydeden Macaristan yetkilileri, bu nedenle bir sınır ülkesi muamelesi görmemeleri gerektiğine dikkat çekiyor. AB içişleri bakanlarının geçen hafta düzenlediği olağanüstü toplantı, bir uzlaşmaya varılmaksızın sona ermişti.
AB üyesi devlet ve hükümet başkanları da yarın Brüksel’de toplanarak mülteci krizini değerlendirecek. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB liderlerini mülteci krizi ve 160 bin mültecinin birlik üyeleri arasında dağıtılması planını tartışmak üzere olağanüstü zirveye çağırmıştı.
(Deutsche Welle Türkçe)