AB Çevre Konseyi toplandı

Yunanistan AB Dönem Başkanlığı liderliğinde Çevre Konseyi Toplantısı 28 üye ülkenin çevre bakanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. 12 Haziran’da yapılan toplantıda, GDO’lu ürünler, 2030 iklim değişikliği ve enerji paketi, Avrupa için Temiz Hava Programı ile biyolojik çeşitlilik konuları tartışıldı.

Toplantının gündem maddelerinden GDO’lu ürünlere yönelik mevcut AB Yönergesi’nin (2011/18/EC) revize edilmesi AB üye ülkelerin çevre bakanları tarafından siyasi karar çerçevesinde onaylandı. Yeni kurallar ile, bu tür ürünlerin AB pazarına sürülmesi engellenecek. Avrupa Komisyonu’nun 2010 yılında sunduğu öneride, AB üye ülkelerin ilgili otoriteleri tarafından sosyo-ekonomik nedenler, ulusal tarım politikalarının öncelikleri ve kamuoyu görüşü gibi gerekçelerle GDO’lu ürünlerin üretiminin yapılmasına kontrol dahilinde izin verilecek.

22 Ocak 2014 tarihinde sunulan AB’nin 2030 iklim değişikliği ve enerji paketi üzerinden yapılan tartışmaların not edileceği ve Yunanistan AB Dönem Başkanlığı nezdinde hazırlanacak bir rapor, 26-27 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirilecek AB Liderler Zirvesi’ne sunulacak.

Henüz yasallaşmayan paketin son halinin ve pakete ilişkin son onayların İtalya AB Dönem Başkanlığı sırasında Ekim 2014 tarihinde verilmesi bekleniyor.

İlk kez detaylı tartışma imkanı sağlanan AB’nin hava kalitesini iyileştirmeye yönelik hazırlanan Temiz Hava Programı çerçevesinde çevre bakanlarının kararı, özellikle tarım, ulaştırma ve enerji sektörlerinde geliştirilen faaliyetlerin yol açtığı emisyon değerlerinin azaltılmasıyla, insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkilerinin hafifletilmesi gerektiği yönünde ele alındı. Aynı şekilde denizcilik sektörü üzerinden emisyonların azaltılması gündemde tutulacak.
Toplantıdaki ayrıca Biyolojik Çeşitlilik Konvansiyonu üzerinden Eylül ve Ekim 2014 tarihleri arasında Güney Kore’de uluslararası toplantıların yapılmasına karar verildi.

(ikv.org.tr/ Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR