Dünya

Kiev’de protestocular mancınık yaptı

0
Kiev'de devam eden hükümet karşıtı gösterilerde protestocular "ev tipi" mancınık inşa etti.

Kiev’de 21 Kasım’da başlayan hükumet karşıtı gösteriler, şiddeti ve dozu artarak devam ediyor. Muhalefet lideri Arseniy Yatsenyuk “Ukrayna’da iktidar halka aittir” derken, sokaktakilere göre geçen hafta parlamentodan geçirilen protestoları yasaklayan yasa polis devlete doğru gidildiği anlamına geliyor.

Kiev'de devam eden hükümet karşıtı gösterilerde protestocular "ev tipi" mancınık inşa etti.

Kiev’de devam eden hükümet karşıtı gösterilerde protestocular “ev tipi” mancınık inşa etti.

Aslında her şey iki ay önce hükumetin Avrupa Birliği ile süre gelen ticaret anlaşması müzakerelerini askıya almasıyla başlamıştı. Bir akşamüstü bu durumu barışçıl şekilde protesto etmek isteyen öğrenci grubu üzerine polisin vahşice saldırması hükumetin istifasını ve yeni seçimlerin gerçekleşmesini talep eden milyonları Bağımsızlık Meydanı Maidan’da topladı. Sonrası ise bugüne kadar uzayan çatışma ortamı.

Özellikle son birkaç yılda gerçekleşen kitle gösteri, meydanlarda hükumetlerden talepleri olan kişilerin  mücadele araçlarını küresel ölçekte hızla öğrenmelerini ve öğretmelerini sağladı. Baret, gaz maskesi, eldiven bilinen ekipmanlar, bazen molotov kokteylinin ortaya çıktığı da oluyor, ancak Kiev’deki gösterilerin ruhu farklı araçların da kullanılmasına sebep oldu.

Polis şiddeti, plastik mermiler, göz yaşartıcı gaz kapsüllerine karşı şövalye kalkanı kullanan kalabalık geçtiğimiz pazar akşamı mancınık inşa ederek polise karşılık verdi.

Protestolarda gelinen son safha

Öncekilerden daha şiddetli seyreden son gösteriler sekizinci kez pazar günü meclis binasının 500 metre ötesinde insanların toplanmasıyla başladı. Yerel kanalın verdiği bilgiye göre 100 bin kişinin toplandığı

Mancığın yapımı sürerken...

Mancığın yapımı sürerken…

gösterilerde 6 bin kişi çatışmaların yoğun yaşandığı Hruskevskogo Caddesi’ndeydi. Polisin verdiği ifadeye göreyse yaklaşık 500 kişilik bir grup saldırıda bulunurken, göstericilerin kalanı yanmış otobüslerle barikatlar kurdular.

İlk gecenin bilançosu ise ağır, Kiev Şehir Konseyinin açıkladığına göre 100 den fazla gösterici tıbbı yardıma ihtiyaç duyarken 42 kişi hastaneye kaldırıldı. İç İşleri Bakanlığı ise 119 polisin yaralandığını, bunlardan 80’inin hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Dondurucu hava koşulları ve kar yağışına rağmen salı günü ise yaklaşık 2 bin kişinin hükumet merkezi önünde çatışmalara katıldığı bildirildi. Gece boyu barikatları sökmeye çalışan polisin karşısında göstericiler geri çekilmediler. Göstericilerin tıbbı ekibine liderlik eden Oleh Musiy ise salı günü sona ererken 1500’den fazla göstericinin tıbbı yardıma gereksinim duyduğunu belirtti.

Muhalefet liderlerinden Arseniy Yatsenyuk’ye göre “Yetkililerin umursamazlığı ve halkı görmezden gelmeleri sonucunda insanlar barışçıl olandan şiddet yanlısı bir tutuma geçme hakkını kendilerinde gördüler”

Geçen hafta kabul edilen yasaya göre eylemler sırasında baret takanlar ve çadır kuranlar göz altına alınabilecek, resmi binaların girişini engelleyenler 5 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecekler. Dahası başkan Yanukovych’in de dahil olduğu devlet görevlilerinin evlerine ulaşımlarını engelleyen “toplu gezinti” eylemi ardından 5 araçlık konvoylar halinde hareket edenler para cezasına çarptırılabilecek ya da sürücü belgeleri ellerinden alınacak.

Peki nedir bu mancınık, nereden çıktı?

Gazeteciler ve kafası karışmış göstericiler önünde bir grup maskeli insan pazar günü erken saatler yanlarında getirdikleri uzun ahşap malzemelerin yanında bir plan çalışmaya başladılar. Ardından bu göstericilerin bir katapult (bir çeşit mancınık) yaptıkları ortaya çıtı ya da trebucket (bir başka çeşit mancınık) mı yapıyorlardı? Mancınığı yapan göstericilere göre bu kuşatılmış olma hissi karşısında kuşatmaya karar vermek şeklinde gelişmiş olan bir ruh.

Bazı göstericiler tarafından heyecanla karşılanan yeni “silah” twitter üzerinden yapılan yorumlara göre bazılarında da “Mancınık da ne oluyor? Yüzüklerin Efendisi’ni çok fazla mı izlemişler?”,”Kalkanlar, mancınıklar.. Ukrayna 14. yüzyılda yaşıyor olmalı” şeklinde ilginç tepkilerin oluşmasına sebep oldu.

Yapılan ilk test atışlarında 10 metre gibi başarısız sonuçlar alınmış olsa da ardından geliştirme çalışmaları sürdü. Sonradan bildirildiği üzere mancınık polisler tarafından tahrip edildi.

 (Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.