İsrail, Filistinli mahkumları serbest bıraktı

İsrail, salıverilmeleri  barış müzakerelerinin sürmesi için yapılan anlaşmanın parçası olan bir grup Filistinli mahkumu serbest bırakmaya başladı.

Hepsi 1993’den önce meydana gelen saldırılardan hüküm giyen 26 mahkumdan oluşan grup, camları karartılmış minibüslerle hapisten uzaklaştırıldı.

Mahkumların bazıları Gazze’ye götürülürken, bir kısmı da Batı Şeria’ya gitti.

Filistin ve İsrail müzakerecileri, üç yıldan beri ilk kez iki hafta önce yüzyüze görüşmelere tekrar başladı.

Çarşamba günü Kudüs’te görüşmelerin devam etmesi bekleniyor.

Mahkumların serbest bırakılması İsrail’de oldukça tartışılan bir konu. Sevinç gösterilerinin önüne geçmek için, mahkumların gecenin ilerleyen saatlerinde camları karartılan araçlarla uzaklaştırıldığı belirtiliyor.

Bu arada, Filistinli müzakereciler İsrailli yetkililerin Filistinlilerin hak iddia ettiği topraklarda 1,000’den fazla ev inşa edilmesinin onaylandığı haberine sert tepki gösterdi.

İsrail, yeni evlerin, bölgede ileride yapılacak olan bir anlaşmaya göre kendilerinde kalmasını umdukları topraklar üzerine inşa edileceğini belirtti.

İsrail’in 1967’de Batı Şeria ve Doğu Küdüs’ü işgal etmesinden beri inşa edilen 100’den fazla yerleşimde yaklaşık olarak 500,000 yahudi yaşıyor. Filistinliler, devletlerini Gazze Şeridi’ni içine alan bu topraklar üzerinde kurmak istiyorlar.

İsrail karşı çıksa da, yerleşimler uluslararası hukuka aykırı.

Haber: Özde Çakmak

(Yeşil Gazete, BBC)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR