Fotoğrafçı Osep Minasoğlu hayatını kaybetti

Osep Minasoğlu (1929-2013)

İstanbul’un yaşayan en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından Osep Minasoğlu bu sabah hayatını kaybetti.

84 yaşındaki Osep Minasoğlu  iki ay önce düşme sonucu kalça kırığı nedeniyle hastaneye yatırılmış ve iki ağır ameliyat geçirdikten sonra taburcu olmuştu. Fotoğrafçı bir süre önce yerleştiği Bomonti – Petites Soeurs Bakımevi’nde sabah 5’de hayatını kaybetti.

1960’lı yıllarda dönemin en büyük fotoğraf stüdyosunu kuran Osep Minasoğlu, Zeki Müren, Cüneyt Arkın, Yılmaz Güney gibi isimlerin fotoğraflarını çekmişti. Türkiye’de ilk renkli fotoğrafı çeken, ilk renkli fotoğraf baskısını yapan Minasoğlu, 35 mm sinema filmini dia haline getiren, Türkiye’ye otomatik baskı makineleri, dia pozitifler ve renkli negatif filmleri ilk getiren kişi ilk kişi olarak tarihe geçti.

Stüdyo Osep, Aras Yayıncılık, Ekim 2009

Osep Minasoğlu arşivi, 1999 senesinde tanıştığı Tayfun Serttaş‘ın 10 seneyi bulan çalışması sonucunda 2009’da bir sergiyle halka açılmıştı. Sergide yer alan 400’ü aşkın fotoğraf Aras Yayıncılık tarafından Stüdyo Osep adıyla kitap olarak basılmıştı.

Kitapta, Tayfun Serttaş’ın binlercesi arasından seçtiği, Samatyalı bir Ermeni aileden gelen Osep Minasoğlu’nun aile yaşantısı, 1915, Varlık Vergisi, 6-7 Eylül gibi tarihsel dönüm noktalarından fotoğrafların yanı sıra, bir stüdyo fotoğrafçısı olarak yaptığı çalışmalardan örnekler ve dönemin Beyoğlu ve Yeşilçam hayatının merkezinde ya da kıyısında yer alan, ünlü ünsüz pek çok ismin portreleri de yer alıyor.

Osep Minsoğlu’nun ölüm haberi Twitter’da Tayfun Sertoğlu ve Aras Yayıncılık tarafından duyuruldu.

Osep Minasoğlu kimdir?

Osep Minasoğlu (1929-2013)

Osep Minasoğlu, İstanbul Samatya’da, 26 Şubat 1929’da doğdu. Semtin eski sakinlerinden Hacı Osep ailesinin en küçük çocuğu olan Minasoğlu, anaokulunu İtalyan Rahibe Okulu’nda bitirdi. Saint Benoit Fransız Lisesi’ne devam ederken, ailesinin Varlık Vergisi’ni ödemekte güçlük çekmesi nedeniyle öğrenimi yarıda kaldı.

Fotoğrafla ilgilenmeye başlayan sanatçı Beyoğlu’ndaki Kodak şirketinde çalışmaya başladı. Bu esnada 6-7 Eylül 1955 olayları patlak verdi. Minasoğlu da, gayrimüslimlere yönelik baskılara dayanamayarak Fransa’nın başkenti Paris’e gitti. Orada fotoğrafçılığın inceliklerini öğrendi.

Paris’te Profesyonel Fotoğrafçılar Sendikası’nın okuluna devam etti ve Société Romaphot adlı laboratuvarda çalışmaya başladı. Fotoğrafçılık ve kültürel yaşam bakımından oldukça verimli geçen altı yılın ardından İstanbul’a döndü ve dönemin en büyük fotoğraf stüdyosunu kurdu: Osep Fotoğrafçılık. Ardından Show Stüdyosu geldi.

İlk otomatik baskı makineleri, ilk diyapozitifler onun sayesinde Türkiye’ye geldi. Yeşilçam’ın ünlü isimlerini bu yıllarda fotoğraflamaya başladı. Türkiye’nin yaşayan en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından olan Minasoğlu, yaşadığı finansal sorunların ardından stüdyosunu kapatmak zorunda kaldı.

Bu haberdeki bilgiler Aras Yayıncılık’ın web sitesinden ve Tamar Melike Ergün’ün iki gün önce Milliyet gazetesinde yayınlanan “Kartpostalı bugünlerde kaça basıyorlar?” başlıklı haberinden derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR