Fransa yeniden resesyona girdi

Bugün açıklanan verilere göre yılın ilk çeyreğinde % 0,2 küçülen Fransız ekonomisi resesyona girdi.

2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en ağır resesyonu 2009’da yaşayan Fransa’nın aslında 2012’de zaten resesyonda olduğu düşünülüyordu.

Ülke ekonomisi 2012 yılının son üç ayında da aynı oranda küçülmüştü. Bir ekonominin iki çeyrekte peş peşe eksi büyüme sergilemesi resesyon olarak tanımlanıyor.

Tüm Avrupa’yı etkileyen ekonomik kriz, kıtanın iki büyük ekonomisinden biri olan Fransa’yı da sarsıyor.

İşsizlik oranın rekor seviyeye ulaştığı Fransa’da hem iş dünyasında hem de tüketiciler arasında ciddi bir güvensizlik hâkim.

Almanya’da büyüme yavaş

Avrupa Birliği’nin en güçlü ekonomisi Almanya’da açıklanan veriler 2013’ün ilk çeyreğinde ekonominin sadece % 0,1 büyüdüğünü ortaya koydu. Piyasa uzmanları ve iktisatçılar, bu dönemdeki büyümenin % 0,3 seviyesinde olacağını tahmin ediyordu.

Alman İstatistik Dairesi tarafından açıklanan rapor, ülke ekonomisinin bir önceki yıla kıyasla % 1,4 küçüldüğünü gösteriyor.

Yapılan açıklamada, Alman ekonomisinin yavaş bir seyir izlediği, sert geçen kış aylarının da ekonomik büyüme hızını yavaşlattığı vurgulandı.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Komisyonu Fransa’nın bu yıl resesyona gireceği, Euro Bölgesi’nde ise ekonominin % 0,4 küçüleceği uyarısında bulunmuştu.

Avrupa Merkez Bankası da, ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacıyla, son toplantısında faiz oranlarını tarihinin en düşük seviyesine indirmişti.

Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir anket, yıllarca Avrupa entegrasyonunun itici gücü olan Fransa ve Almanya’nın, artık dünyaya farklı gözlüklerle baktıklarını ortaya koydu.

(BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2024’ün ilk dokuz ayında afetlerden kaynaklanan kayıplar 259 milyar doları aştı

Yılın ilk üç çeyreğinde iklim felaketlerinden kaynaklanan ekonomik kayıplar 258 milyar doların üzerine çıktı. Sigortalı kayıpların ise en az 102 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor

Borsada fosile yatırım finansal risk yaratıyor, öncelik yenilenebilir enerji olmalı’

BIST100 Endeksi’nin karbon riskine maruz kalma oranı yüzde 11,3 olarak açıklanan SEFİA raporunda, varlıkların piyasalardan kaynak sağlayamama riskine dikkat çekiliyor.

Yeşil Düşünce’den 14. Yeşil Ekonomi Konferansı: Türkiye yeşil dönüşümde nerede?

Yeşil Düşünce Derneği'nin gerçekleştireceği 14. Yeşil Ekonomi Konferansı', 4 Eylül'de Postane'de gerçekleştirilecek. Konferansta uzmanlar Türkiye'deki yeşil dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını tartışacak.

Avustralya’da ev sahipleri iklim risklerinden sigorta masraflarını karşılayamaz hale geldi

Avustralya'daki ev sahiplerinin iklim krizinin risklerine karşı sigortaları artık karşılayamaz hale geldiğini ortaya koyan yeni bir rapor, iklim kriziyle bağlantılı doğal afetler nedeniyle artan sigorta primlerinin daha da artacağını söylüyor.

Almanlar balkonlarındaki güneş panelleri ile iklim krizine karşı mücadele ediyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan elektrik fiyatları, Almanya'da balkon güneş panellerine olan talebi arttırıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR