Levon Ekmekçiyan’ın mezar yeri belediyeye sorulacak

Esenboğa baskını sonrası idam edilen Ekmekçiyan’ın ailesinin, “mezar yerinin bildirilmesine” ilişkin bilgi edinme başvurusunun yönlendirildiği son adres belediye oldu.

Esenboğa Havalimanı’nda, 1982’de gerçekleştirdiği ve 8 kişinin ölümü, 72 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terörist saldırı nedeniyle idam edilen ASALA mensubu Levon Ekmekçiyan’ın ailesinin, cenazenin nakli amacıyla mezar yerinin bildirilmesine ilişkin başvurusu, İçişleri Bakanlığı’ndan Adalet Bakanlığı’na gönderildi.

Adalet Bakanlığı ise ailenin avukatına, “Mezarlık Yerlerinin İnşaası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik” uyarınca belediyeye başvurması gerektiğini bildirdi.

Ekmekçiyan’ın kardeşi Hambarsoum Ekmekçiyan, avukatları Eren Keskin aracılığıyla İçişleri Bakanlığı’na yaptığı başvuruda, Levon Ekmekçiyan’ın, 28 Ocak 1983’te Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde idam edildiğini ve “edinilen bilgiye göre cenazenin Ankara’daki Cebeci Asri Mezarlığı’nda defnedildiği” bilgisine yer verdi.

Ekmekçiyan ailesinin, “bugüne dek, çeşitli kaygılarla cenazeyi alarak, istedikleri yerde ve usullerine göre defin etme başvurusunda bulunmadıkları” ifade edilen başvuruda, ailenin cenazeyi nakil isteği belirtilmiş ve Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde, gerekli işlemlere başlamadan önce cenazenin gömüldüğü yerin tam bilgisi talep edildi.

İçişleri Bakanlığı, başvuruyu Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Genel Müdürlük ise avukata verdiği yazılı cevapta, 19 Ocak 2010’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Mezarlık Yerlerinin İnşaası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik”i hatırlattı.

Yönetmeliğin 9. maddesinde, “Mezarlık alanlarının tesis edilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, düzenlenmesi, iyi bir halde muhafazasının büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, diğer yerlerde belediyeler ve köy muhtarlıklarınca sağlanmasının” öngörüldüğüne dikkat çekilen cevapta, aynı yönetmeliğin 15. maddesinde ise “Her mezarlıkta oraya gömülen cenazelerin adı-soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, baba adı, doğum tarihi, ölüm tarihi, adresi, ölüm sebebi, cenaze gömme izin belgesi numarası ve hangi numaralı mezara gömüldüklerini gösterir mezarlık defteri tutulması gerektiğine” ilişkin hüküm bulunduğu belirtildi.

Bu nedenle, mezar yerine ilişkin başvurunun Adalet Bakanlığı’nın görev ve sorumluluk alanıyla ilgili bulunmadığı ve bakanlıkça yapılacak bir işlem olmadığı ifade edilen cevapta, “Açıklanan mevzuat çerçevesinde, talebinize ilişkin olarak belediye başkanlığına başvuruda bulunulması gerekmektedir” denildi.

Avukat Keskin, yaptığı açıklamada, gelecek günlerde Ankara’ya giderek, başvurularını Büyükşehir Belediyesi’ne yapacaklarını bildirdi.

(Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR