Uzlaşma Komisyonunda Vicdani Ret ve Kadın Hakları ihtilafı

Uzlaşma Komisyonunda, yeni anayasanın “gençlik hakları, yaşlı hakları, engelli hakları, kadın hakları ve vicdani ret” maddelerini görüşüldü.

BDP ‘vicdani ret’ için “Kimse vicdani kanaatlerine aykırı olarak askerlik hizmetini yerine getirmeye veya silah altına alınmaya zorlanamaz. Vicdani sebeplerle askerlik hizmetini reddedenler için öngörülecek alternatif kamu hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin esaslar kanunla düzenlenir. Kamu hizmetinin süresi her halükarda askerlik süresinden uzun olamaz” şeklinde yeni madde önerirken, AKP, CHP ve MHP bu öneriye karşı çıktı.

AKP’li üye Mustafa Şentop, mevcut Anayasa’daki “Bu hizmetin Silahlı Kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir” hükmünün, gerektiğinde yasayla bir vicdani ret düzenlemesine olanak tanıdığını söyleyerek, yeni maddeye gerek olmadığını vurguladı.

Gençlik, yaşlı ve engelli haklarıyla ilgili ayrı başlıklar açılması konusunda CHP ve BDP aynı noktada buluşurken, AK Parti ve MHP itiraz etti. Bunun yerine ‘özel olarak korunması gereken kesimlerin hakları’ başlığı altında metin yazılırken, bu maddeye, devletin yetim ve dullar için de özel koruma önlemleri alabileceğine ilişkin yeni hükümler eklendi.

Madde metni ise şu şekilde oluşturuldu:

“Devlet, gençlerin, yaşlıların, engellilerin, sürekli hastaların, harp ve vazife şehitlerinin yakınlarının, malul ve gazilerin, dul ve yetimlerin ve özel olarak korunması gereken diğer toplum kesimlerin haklarını korumak; bunların insan onuruna yaraşır bir hayat sürdürmelerini ve toplum hayatına etkin birşekilde katılmalarını sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri alır. Özel olarak korunması gereken toplum kesimlerinin siyasi hayata katılmasını kolaylaştıracak tedbirleri almak devletin görevlerindendir.”

Madde gerekçesinde ise “dul” kelimesinin kadın ve erkekleri kapsayacak şekilde anlaşılmasını sağlayacak açıklama yapılması karalaştırıldı.

MHP’nin muhalefet tanımı: “haşereler”

Kadın hakları ile ilgili maddenin görüşmeleri sırasında BDP ile MHP arasında tartışma yaşandı. BDP’nin Anayasa danışmanı, Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, önerilerinin toplumun değişik kesimlerini yansıtan sivil toplum örgütlerinden, özellikle kadın örgütlerinden ve diğer hak talep eden kesimlerden görüş alınarak hazırlandığını söyledi.

Bunun üzerine MHP’li üye Oktay Öztürk, “Siz önerilerinizle kapılar aralıyorsunuz, bu kapılardan içeriye haşere doluyor” dedi.

Bu söz üzerine BDP’li Beştaş, “Kadınlara ve diğer muhalif kesimlere haşere diyemezsiniz” diye çıkışınca MHP’li Öztürk, toplantıda bulunan BDP’li üye Altan Tan’a dönerek “Benim muhatabım milletvekilleridir, siz benim muhatabım değilsiniz, haddinizi bilin” dedi. Araya giren Tan ise “Bu masada bir tartışma ortamı var, herkes görüşlerini çok rahat bir şekilde anlatabilir. Meral hanım da partimizin bir temsilcisidir” diye yanıt verdi.

Komisyon çalışmalarına 28 Kasım Çarşamba günü devam edecek.

(Agos, Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR