Komünistler, IMF’den yardım istedi

Yunanistan’da Tsipras borçları ödemeyeceğim diyor, Güney Kıbrıs’ta Hristofyas borçlanmak istiyor.

IMF Başkanı Christine Lagarde, Kıbrıs Rum Kesimi ekonomisinin üzerinde oluşan riskleri sınırlandırmak üzere finansal yardım talebi aldıklarını bildirdi. Lagarde, Kıbrıs Rum Kesimi’nin finansal sektörünün sağlamlaşması, sürdürülebilir ve istikrarlı büyümenin sağlanması için Avrupalı ortakların çabasına destek vermeye hazır olduklarını ifade ederek, en kısa sürede Kıbrıs Rum Kesimi’ne bir ekip göndermeyi planladıklarının altını çizdi.

Bankacılık sektörünün Yunanistan’a yaptığı yüklü yatırımlar nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan ve Yunan devlet tahvillerinden uğradığı zararın altından kalkamayan Kıbrıs Rum Kesimi’nde hükümet, hafta başında finansal yardım için Avrupa Birliği’ne (AB) resmen başvurmuştu.

Finlandiya, Rumlardan teminat isteyebilir

Öte yandan, Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, Kıbrıs  Rum Kesimi’nden aldığı krediler karşılığında teminat isteyebileceklerini  bildirdi.

Hükümet Sözcüsü Kare Halonen’in yaptığı açıklamaya göre, Katainen,  Finlandiya Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, daha önceki yardım planlarında  olduğu gibi Avrupa Finansal İstikrar Fonu’ndan (EFSF) kredi kullanması halinde  geri dönüşünü sağlamak üzere Kıbrıs Rum Kesimi’nden de teminat talep  edebileceklerini söyledi.

Yunan devlet tahvillerinden uğradığı zararın altından kalkamayan ve son  dönemde uluslararası piyasalardan finansman sağlamakta zorlanan Kıbrıs Rum  Kesimi, hafta başında bankacılık sektörünü desteklemesi için Avrupa Birliği’nden  (AB), dün de Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) finansal yardım talep etmek  zorunda kalmıştı.

Bilindiği üzere, komünist AKEL’in lideri Dimitris Hristofyas, 2008’de rakibi Tassos Papadopoulos’u geride bırakarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Kıbrıs’ın güneyini dört yıldır komünistler yönetiyor.

Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya’nın ardından  Avrupa Birliği’nden finansal yardım talebinde bulunan beşinci ülke olmuştu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2024’ün ilk dokuz ayında afetlerden kaynaklanan kayıplar 259 milyar doları aştı

Yılın ilk üç çeyreğinde iklim felaketlerinden kaynaklanan ekonomik kayıplar 258 milyar doların üzerine çıktı. Sigortalı kayıpların ise en az 102 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor

Borsada fosile yatırım finansal risk yaratıyor, öncelik yenilenebilir enerji olmalı’

BIST100 Endeksi’nin karbon riskine maruz kalma oranı yüzde 11,3 olarak açıklanan SEFİA raporunda, varlıkların piyasalardan kaynak sağlayamama riskine dikkat çekiliyor.

Yeşil Düşünce’den 14. Yeşil Ekonomi Konferansı: Türkiye yeşil dönüşümde nerede?

Yeşil Düşünce Derneği'nin gerçekleştireceği 14. Yeşil Ekonomi Konferansı', 4 Eylül'de Postane'de gerçekleştirilecek. Konferansta uzmanlar Türkiye'deki yeşil dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını tartışacak.

Avustralya’da ev sahipleri iklim risklerinden sigorta masraflarını karşılayamaz hale geldi

Avustralya'daki ev sahiplerinin iklim krizinin risklerine karşı sigortaları artık karşılayamaz hale geldiğini ortaya koyan yeni bir rapor, iklim kriziyle bağlantılı doğal afetler nedeniyle artan sigorta primlerinin daha da artacağını söylüyor.

Almanlar balkonlarındaki güneş panelleri ile iklim krizine karşı mücadele ediyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan elektrik fiyatları, Almanya'da balkon güneş panellerine olan talebi arttırıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR