Mera ve ormanlık alanları işgale açan Bakanlık kararları Danıştay’dan döndü

Danıştay 13. Dairesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'nın açtığı davada, Bakanlıkların mera ve ormanlık alanlarda su, elektrik ve doğalgaz bağlanmasına onay veren kararının hukuka uygun olmadığını bildirdi. Kararla birlikte mera ve ormanlık alanlarda amaç dışı işgalin önü kesilmiş oldu.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası‘nın orman ve mera alanlarında yapı kayıt belgeleriyle elektrik ve doğalgaz bağlatma işlemine onay veren Bakanlıkların kararına karşı açtığı davada, Danıştay söz konusu kararların hukuka uygun olmadığı yönünde karar verdi.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü Yatırımlar İzleme Dairesi Başkanlığı‘nın 31 Mayıs 2022’deki bir işlemine dayanak gösterilen Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karar ve talimatlarıyla verilen söz konusu izinlerin, Danıştay 13. Dairesi‘nin vermiş olduğu kararla önü kesildi.

‘Hukuka uygun değil’

Bakanlıklarca verilen izinler, meraların amaç dışı olarak işgaline yol açıyordu. Ziraat Mühendisleri Odası’nın açtığı davada ise söz konusu işlemlerin yürütmesinin durdurulması ve iptali isteniyordu.

Daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay Onüçüncü Dairesi, 21 Mayıs 2024’te; orman ve mera gibi yapılaşma yasağı bulunan alanlarda yer alan yapı kayıt belgesi almış yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanması yönündeki işlemleri hukuka uygun bulmayarak dava konusu işlemlerin iptaline ilişkin karar verdi.

Danıştay kararında “Mera ve orman gibi özel kanun kapsamında kalan alanlarda yer alan yapı kayıt belgesi almış yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanması yönünde tesis edilen dava konusu işlemlerde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR