Haziranda güneşten elektrik üretimi yüzde 60, doğal gazdan üretim yüzde 99 arttı

Geçen haziran ayında sıcak dalgalarının da etkisiyle Türkiye'nin elektrik üretimi de tüketimi de arttı. Üretimde güneş enerjisinin payı yüzde 60, doğal gazın payı yüzde 98,7 artarken, elektrik ithalatında da artış yaşandı.

Haziran ayında Türkiye‘de geçen yılın aynı ayına göre güneş enerjisi santrallerinin elektrik üretimi, yaklaşık yüzde 60 artışla 3 milyar 214 milyon 450 bin kilovatsaat oldu.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre, ardı ardına sıcak dalgalarının yaşandığı haziran ayında klima kullanımının artması, elektrik tüketiminde de artışa neden oldu.

Bu dönemde güneş enerjisi santrallerinden elektrik üretiminde de artış gözlemlendi. Haziranda güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60,3, rüzgarın payı ise yüzde 32,6 arttı. Böylece güneşten 3 milyar 214 milyon 450 bin kilovatsaat, rüzgardan 3 milyar 8 milyon 652 bin kilovatsaat elektrik üretildi.

Güneşten haziran ayında üretilen elektrik Diyarbakır‘ın yıllık tüketimini geride bıraktı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu‘nun 2023 Yılı Elektrik Piyasası Gelişim Raporu‘na göre, kentte geçen yıl 3 milyar 137 milyon 268 kilovatsaat elektrik tüketilmişti. Şehir bu tüketimiyle Türkiye’de il bazlı tüketim sıralamasında 26. sırada yer almıştı.

Doğal gazdan üretim de arttı

Öte yandan, haziranda elektrik üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,6 artışla 28 milyar 295 milyon 677 kilovatsaat olurken, elektrik tüketimi ise yüzde 14,7 artışla 28 milyar 531 milyon 57 bin kilovatsaat oldu.

Elektrik ihracatı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 36,4 artışla 203 milyon 453 bin kilovatsaat, elektrik ithalatı  da yüzde 28,35 artışla 426 milyon 621 bin kilovatsaat oldu.

Ayrıca bu dönemde doğal gazdan elektrik üretimi de 98,7 artışla 4 milyar 602 milyon 6 bin kilovatsaat oldu. Hidroelektrik, linyit ve ithal kömür santrallerinin elektrik üretiminde kayda değer artış ya da düşüş yaşanmadı.

Türkiye’nin petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan çıkış için herhangi bir planı bulunmuyor. Aksine ilgili bakanlıklar, bu enerji kaynaklarını önümüzdeki yıllarda da kullanmayı sürdürmeyi planlıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR