Kömürden vazgeçemeyen Çin, rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarında lider oldu

Global Energy Monitor raporu, dünya çapındaki tüm rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarının üçte ikisine ev sahipliği yapan Çin'in yenilenebilir enerji yatırımlarına liderlik ettiğini gösterdi. Ancak uzmanlar, ülke ekonomisinin karbonsuzlaşması için kömürden çıkışın şart olduğu görüşünde.

Dünya genelinde rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarını inceleyen sivil toplum kuruluşu Global Energy Monitor (GEM), tüm rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarının üçte ikisine ev sahipliği yapan Çin‘in yenilenebilir enerji yatırımlarında liderliğini üstlendiğini gösterdi.

Şu an 180 gigawatt (GW) şebeke ölçeğinde güneş ve 16 GW ölçeğinde rüzgar enerjisinin bulunduğu Çin’de toplam 339 GW rüzgar ve güneş enerjisi daha kurulması planlanıyor. Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) ise yapım aşamasında olan 40 GW güneş ve rüzgar santrali bulunuyor.

Xi Jinping’in stratejisi etkili oldu

Araştırma kapsamında GEM, doğrudan şebekeleri besleyen 20MW ve üstündeki güneş enerjisi sahalarını inceledi. Çin’de küçük ölçekli güneş enerjisi kapasitesi çoğunlukta olduğu için ülke genelindeki toplam güneş enerjisi yatırımının raporda hesaplanandan çok daha yüksek olduğu belirtildi.

Çin’in yenilenebilir enerji yatırımlarındaki artış, devlet başkanı Xi Jinping‘in yeşil enerji üretimini de kapsayan ‘yeni kaliteli üretici güçler’ için duyulan ihtiyaca yönelik stratejisinin bir sonucu olarak yorumlandı.

Yenilenebilir enerji yatırımları yeterli değil, kömürden çıkış gerekiyor

Ancak Çin ekonomisinin karbon yoğunluğunu yüzde 18 azaltma hedefine ulaşmak için mevcut yatırımlar hala yeterli değil.

Çin’in 2030 yılına kadar tüm enerjisinin yüzde 25’ini fosil olmayan kaynaklardan üretme hedefine ulaşabilmesi için 1600 ila 1800 GW arasında güneş ve rüzgar enerjisi kurması gerekiyor.

2020-2023 yıllarında enerji tüketimindeki artışın yüzde 50’sinin yenilenebilir kaynaklardan karşılanması hedeflenmişti ancak yalnızca yüzde 30’u karşılanabildi.

Asya Politika Enstitüsü Çin İklim Merkezi direktörü Li Shuo, “Çin’in hedeflerine ulaşabilmesi için yenilenebilir enerji yatırımlarına devam etmesi önemli. Ancak hedeflere ulaşmak düşünüldüğü kadar kolay değil çünkü ülkede hala kömür tüketiminden uzaklaşmaya yönelik bir işaret yok” dedi.

Fotoğraf: Lian Zhen

Kömür yatırımları devam ediyor

GEM’in Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi ile gerçekleştirdiği daha eski bir analiz ise Çin’de kömürlü termik santral onaylarının 2022-2023 yıllarında 2016-2020 yıllarına oranla dört kat arttığını gösterdi. Aynı dönemde toplam kömür tüketimi ise yıllık ortalama yüzde 0,5’ten yüzde 3,8’e yükseldi.

Çin hala kömür endüstrisinin ülkenin GSYİH’sini arttırmak için önemli bir kaynak olduğunu düşünüyor. Ancak temiz enerji sektörleri de Çin ekonomisinin büyümesine yardımcı olabilir. GEM analizinde 2023 yılındaki GSYİH büyümesinin yüzde 40’ını yenilenebilir enerji sektörünün oluşturduğu hesaplandı.

Raporun yazarları, Çin’in devasa yenilenebilir enerji birikimini enerji üretimine dönüştürmesi, fosil yakıtları terk etmesi ve karbon emisyonlarını olabildiğince erken azaltması gerektiğini söylüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR