Marmaraereğlisi halkı: Denize sızan 12 bin metreküp mazota para cezası yeterli değil

Marmaraereğlisi açıklarında denize 12 bin metreküp mazot sızdıran tanker için Opet Petrol'e 12 milyon TL. ceza kesildi. Bölge halkı, idari para cezasının yeterli olmadığını, yaratılan büyük doğa tahribatı dolayısıyla sorumluların ceza mahkemesinde yargılanmasını istiyor.

Marmara Denizi’nin Marmaraereğlisi bölgesinde petrol tankerinden sızan 12 bin metreküp akaryakıt ve buna uygulanan idari para cezası bölge halkının tepkisine neden oldu.

Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri, bölgedeki diğer sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve yöre halkının katılımıyla yaptığı basın açıklamasında, yaşanan eko kırımın idari para cezasıyla “geçiştirildiğini” söyledi.

Grup adına, sızıntının olduğu bölgede konuşan Özgür Aksun, şunları söyledi:

Marmaraereğlisi’nde yine bir çevre felaketi, ekokırım yaşandı. Opet Petrol’e ait tankerler mazot boşaltırken yaşanan sızıntı denizimizde büyük bir tahribat yarattı.

Yıllardır burada önleyici tedbirlerin alınmadığını söylüyor; petrol ve türevlerinin , ateşleyici maddelerin  Marmaraereğlisi’nde Tekirdağ’da olmaması için mücadele veriyoruz. Yaşanan felaket bizleri haklı çıkardı. Bu çevre kirliliği, ekokırım suçu maalesef Türkiye’nin her bölgesinde devam ediyor.”

12 bin metreküp mazota 12 milyon TL ceza

Opet Petrol’e ait tankerlerden, iki gün önce 12 bin metreküp mazotun denize boşaltıldığını hatırlatan Aksun,  yetkililerce kesilen 12 milyon TL bedelinde idari para cezasıyla olayın geçiştirildiğine dikkat çekti:

“Firmanın idari para cezası değil, ceza mahkemelerinde yargılanmasını istiyoruz.  Bu tür çevre suçlarının yasalara girmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde göstermelik para cezalarıyla bu felaketler her gün yaşanacak. Her gün yaşam alanlarımız, doğamız, çevremiz, havamız, suyumuz tahribat ve tehdit altında kalacak.”

Aksun, Marmara Denizi kıyısındaki sanayi tesislerine ilişkin ne merkezi ne de yerel yönetimlerin önleyici tedbirler aldığını da kaydetti ve şu çağrıyı yaptı:

“Mazotun sızdığı alan balıkların yumurtladığı, üreme yataklarının, popülasyonun olduğu bir alandır. Ayrıca deniz çayırlarının bulunduğu bir bölgedir.

Marmara Denizi içindeki canlılarla ölmek üzere ve bölgedeki halk yaşam tehdidi altındadır. Önleyici tedbirleri, siyasiler, odalar, STK’lar ortak akıl ile birlikte yapmazsa, bölgedeki sanayi kuruluşları kaldırılmazsa felaketler devam edecek. Bu suçların ortadan kaldırılmasını, geçici idari para cezalarıyla geçiştirilerek, gündemden düşmesini istemiyoruz.

Ankara’dakiler ve yerel yönetimler, gelin tarım, turizm ve tarih kenti Marmaraereğlisi’nde ortak akılla projeler üretelim. ”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR