Balıkesir’de maden tehlikesine karşı köylüler ayakta: ‘Gökçeyazı ölümyazı olmasın’

Balıkesir'in İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde yer alan Gökçeyazı ve Sarıalan köylerini de kapsayan geniş bir bölgede planlanan altın ve bakır madenine karşı çıkan yerel halk ve çevre örgütleri, Alihikmetpaşa Meydanı'nda toplanarak büyük bir eylem gerçekleştirdi.

Balıkesir’in doğasını ve köylülerin yaşam alanlarını tehdit eden altın ve bakır madeni projesi için verilen ÇED olumlu raporunun iptali, Türkmen Dağı Çevre Komitesi öncülüğünde düzenlenen ve Kazdağı Koruma, TEMA Vakfı gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra siyasi parti temsilcilerinin de destek verdiği bir eylemle gündeme taşındı. Köylüler, “Altın ve ölüm değil, yaşamak istiyoruz” ve “Gökçeyazı ölümyazı olmasın” gibi dövizler taşıyarak madencilik faaliyetlerine tepkilerini dile getirdi.

Eylemciler, madencilik faaliyetleri için verilen işletme ve çalışma ruhsatlarının iptal edilmesini talep ederken, bu ruhsatların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Balıkesir Valiliği tarafından verildiğini belirtti. Alihikmetpaşa Meydanı’ndan valiliğe kadar yürüyen grup, dilekçelerini valiliğe teslim etti.

Yapılan basın açıklamasında, CVK Madencilik A.Ş. tarafından planlanan ve en az 16 köyü etkileyen maden ocağı ve çeşitli tesisler için açılmış olan davalara da değinildi. Bu davalara rağmen şirketin çalışmalara başladığı ve bölgeyi tel çitlerle çevirdiği belirtildi. Köylüler, ÇED raporlarında ve uygulamada pek çok usulsüzlük olduğunu ifade etti.

Gökçeyazı’da deprem dahil pek çok risk mevcut

Proje alanında bulunan köylülere ait tarım arazileri, meralar, ormanlar ve hazine arazileri de madencilik tehdidi altında. Köylüler, tarım arazilerinin üzerinde çalışma başlatılabilmesi için gerekli olan mülkiyet izinlerinin alınmadığını, tarlalara erişimin engellendiğini ve tarlaların zarar gördüğünü belirttiler.

CVK’nın altın madeni tarlaları yuttu, kadınlar isyan etti: Tarlam nerede!
Sarıalan Altın Madeni projesi davası sürüyor: ‘Yeni İliç olmasın’
Balıkesir Sarıalan Köyü’nde altın madeni için ÇED süreci başladı

ÇED raporuna göre, projede kullanılacak olan siyanür gibi kimyasalların çevresel ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri vurgulandı. Ayrıca, proje alanının sismik aktivite açısından riskli bir fay hattı üzerinde bulunduğu ve bu durumun potansiyel bir deprem riskini artırabileceği belirtildi.

Köylüler ve çevre örgütleri, proje için verilen tüm izinlerin iptalini, tarlalara erişimin sağlanmasını, tarım dışı kullanım izinlerinin ve mera tahsis izinlerinin iptal edilmesini talep ediyor. Ayrıca, projenin çevresel, sağlık ve ekonomik zararlarının önlenmesi için hukuki ve idari adımların atılmasını istiyorlar.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR