Enerji Bakanı Bayraktar, LNG tedariki için ExxonMobil ile görüşüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin sıvı doğal gaz (LNG) tedarikini çeşitlendirmek amacıyla ExxonMobil ile görüşmeler yaptığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Financial Times‘a verdiği röportajda Türkiye‘nin yıllık 2,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımı için Amerikan enerji şirketi ExxonMobil ile görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti. Bu alımın maliyetinin yaklaşık 1,1 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Financial Times’ın aktardığına göre Türkiye’nin ExxonMobil ile olan bu görüşmeleri, Türkiye’nin İsveç‘in NATO‘ya katılımına yönelik vetosunu kaldırması ve ABD‘nin Türkiye’ye milyarlarca dolar değerinde F-16 savaş uçağı satışını kabul etmesi gibi gelişmelerle iyileşen Türkiye-ABD ilişkileri çerçevesinde gerçekleşiyor.

LNG
Financial Times’ın yayınladığı grafik, 2013-2022 yılları arasında Türkiye’nin doğal gaz tedarikindeki ticaret partnerlerinin yüzdelik payını gösteriyor. Rusya, sürekli bir lider olarak görülüyor ve Türkiye’nin doğal gaz tedariki içerisinde en yüksek paya sahip ülke konumunda. Azerbaycan, İran, Katar ve diğerleri gibi ülkeler de önemli tedarikçiler arasında yer alırken, Türkiye’nin enerji tedarik çeşitliliği arttırma hedefi doğrultusunda, grafikte ABD ile olan ticaretin artan bir trend göstermesi dikkat çekiyor.

Bayraktar, Exxon ile görüşülen anlaşmanın on yıla kadar sürebileceğini ve yılda 2,5 milyon ton LNG tedariki sağlayacağını ifade etti. Bu miktar, Türkiye’nin 2023’teki doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde yedi kadarını karşılıyor.

Bayraktar, “Anlaşmanın ticari şartları hala müzakere ediliyor ancak şu anki fiyatlandırmaya göre 2,5 milyon ton LNG’nin maliyeti yaklaşık 1,1 milyar dolar olacak” dedi.

38 yıl sonra Çernobil’in gölgesinde: Türkiye ve Dünya nükleer enerjiyi tartışıyor
Rüzgar enerjisi 2023’te küresel kapasite rekorunu kırdı
Emisyonları azaltma sözü veren ABD’de petrol üretimi rekor kırdı
Avrupa’nın LNG kapasite artışı talebi geride bırakıyor

Türkiye, Rusya ve İran ile olan uzun vadeli doğal gaz sözleşmelerinin sırasıyla 2025 ve 2026 yıllarında sona ermesi öncesinde, doğal gaz tedarik kaynaklarını çeşitlendirmeyi hedefliyor ve Exxon dışında diğer ABD’li doğal gaz üreticileriyle de görüşmeler yapılıyor. Türkiye, ayrıca enerji altyapısını genişleterek, LNG alma ve depolama kapasitesini artırdı. 2014 yılında yüzde 15 olan LNG ithalatı, geçen yıl yüzde 30’a ulaştı.

Bayraktar, bu yeni anlaşmaların Türkiye’yi Avrupa’daki enerji krizinin olumsuz etkilerinden koruduğunu belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR