Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Financial Times‘a verdiği röportajda Türkiye‘nin yıllık 2,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımı için Amerikan enerji şirketi ExxonMobil ile görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti. Bu alımın maliyetinin yaklaşık 1,1 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
Financial Times’ın aktardığına göre Türkiye’nin ExxonMobil ile olan bu görüşmeleri, Türkiye’nin İsveç‘in NATO‘ya katılımına yönelik vetosunu kaldırması ve ABD‘nin Türkiye’ye milyarlarca dolar değerinde F-16 savaş uçağı satışını kabul etmesi gibi gelişmelerle iyileşen Türkiye-ABD ilişkileri çerçevesinde gerçekleşiyor.

Bayraktar, Exxon ile görüşülen anlaşmanın on yıla kadar sürebileceğini ve yılda 2,5 milyon ton LNG tedariki sağlayacağını ifade etti. Bu miktar, Türkiye’nin 2023’teki doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde yedi kadarını karşılıyor.
Bayraktar, “Anlaşmanın ticari şartları hala müzakere ediliyor ancak şu anki fiyatlandırmaya göre 2,5 milyon ton LNG’nin maliyeti yaklaşık 1,1 milyar dolar olacak” dedi.
‣ 38 yıl sonra Çernobil’in gölgesinde: Türkiye ve Dünya nükleer enerjiyi tartışıyor
‣ Rüzgar enerjisi 2023’te küresel kapasite rekorunu kırdı
‣ Emisyonları azaltma sözü veren ABD’de petrol üretimi rekor kırdı
‣ Avrupa’nın LNG kapasite artışı talebi geride bırakıyor
Türkiye, Rusya ve İran ile olan uzun vadeli doğal gaz sözleşmelerinin sırasıyla 2025 ve 2026 yıllarında sona ermesi öncesinde, doğal gaz tedarik kaynaklarını çeşitlendirmeyi hedefliyor ve Exxon dışında diğer ABD’li doğal gaz üreticileriyle de görüşmeler yapılıyor. Türkiye, ayrıca enerji altyapısını genişleterek, LNG alma ve depolama kapasitesini artırdı. 2014 yılında yüzde 15 olan LNG ithalatı, geçen yıl yüzde 30’a ulaştı.
Bayraktar, bu yeni anlaşmaların Türkiye’yi Avrupa’daki enerji krizinin olumsuz etkilerinden koruduğunu belirtiyor.